Mogelijk medicijnen onterecht op Nederlandse zorgmarkt

Er zijn mogelijk 69 verschillende medicijnen onterecht toegelaten op de Nederlandse zorgmarkt. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vandaag. De twijfels komen voort uit een studie over de betrouwbaarheid naar studies die het bedrijf GVK Biosciences uit India uitvoerde, voordat de medicijnen werden toegelaten op de markt.

Waarschijnlijk zijn de rapporten van het bedrijf uit India onbetrouwbaar, omdat er mee geknoeid is. Niet alleen Nederland heeft te kampen met het probleem, ook Duitsland en Frankrijk maken gebruik van de rapportages van GVK.

Twijfel
In Frankrijk ontstond de twijfel over de betrouwbaarheid van de rapportages, nadat de Franse inspectie onderzoek deed. Het Indiase bedrijf onderzoekt op aanvraag van farmaceutische bedrijven of merkgeneesmiddelen en goedkope geneesmiddelen gelijkwaardig zijn, doordat zij dezelfde werkzame stof bevatten. Aan de hand van die resultaten beslist het bedrijf vervolgens of de medicijnen op de zorgmarkt mogen komen.

Maar bij 69 van die medicijnen zet de Franse inspectie vraagtekens. Het is goed mogelijk dat medicijnen ten onrechte zijn goedgekeurd.

Paniek
Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is er voor de Nederlandse zorgmarkt nog geen reden tot paniek over de mogelijk onterecht toelating van medicijnen. Het CBG erkent dat het vertrouwen geschaad is, maar dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat er is mis is met de kwaliteit, werkzaamheid of veiligheid van de medicijnen zelf.

Om welke medicijnen het precies gaat, wil het CBG niet bekendmaken. In Duitsland is wel bekendgemaakt om welke medicijnen het gaan. De oosterburen hebben voor een aantal medicijnen besloten verkoop van deze medicijnen te verbieden. In totaal zou het voor zestien medicijnen verboden zijn deze nog langer in Duitsland te verkopen. Het gaat dan vooral om medicijnen die problemen met de hoge bloeddruk moeten oplossen, werken tegen migraine of depressies, of werken ter voorkoming van hartinfarcten.

Vorige artikel:

Volgende artikel: