Minder verzekerden kiezen voor tandartsverzekering

Minder verzekerden nemen voor 2015 een zorgverzekering in combinatie met een tandartsdekking. Eind vorig jaar koos nog zo’n 46,4 procent voor een zorgverzekering met een dekking voor tandheelkundige zorg, maar dit jaar ligt dat percentage bijna vier procent lager. Een beperkte dekking is het populairst.

Minder vaak afgesloten
De laatste jaren proberen steeds meer verzekerden te besparen door geen tandartsverzekering meer af te sluiten. Die verzekerden hebben vaak een goed gebit, waardoor ze niet vaak bij de tandarts komen. Zij betalen de kosten liever zelf dan er een zorgverzekering voor af te sluiten.

De trend is dat consumenten steeds minder te besteden hebben. Het eigen risico steeg de afgelopen jaren iedere keer opnieuw. Ook voor 2015 geldt een stijging van het eigen risico. Het minimale bedrag gaat dan omhoog van 360 naar 375 euro. De verwachting is dat voor 2016 zelfs een minimaal eigen risico van 400 euro geldt.

Bewuster
Verzekerden zijn steeds bewuster van hun zorguitgaven. Om meer uit te kunnen geven aan andere zaken, besparen consumenten op de zorg. Ze beseffen zich dat het veel voordeliger kan zijn om wat geld apart te zetten. Ze hebben dan nog wat geld achter de hand voor de twee halfjaarlijkse controles van 25 euro. Dat komt dan in plaats voor een verzekering met een premie van 100 tot 120 euro per jaar.

Overigens zit daar wel een risico. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wie een keer op de fiets een ongeluk krijgt, riskeert een grondige behandeling bij de tandarts. In zo’n geval is het prettig een uitgebreide dekking te hebben. De kosten kunnen anders flink oplopen.

Lagere vergoedingen
De meeste verzekerden kiezen voor een aanvullende tandartsdekking tot 250 euro per jaar. Dat is de goedkoopste optie. Zo’n aanvullende zorgverzekering vergoedt tot 75 procent van de rekening. Ongeveer een tiende van de consumenten kiest daarvoor. Daarnaast kiezen veel Nederlanders voor een dekking van 250 euro, voor de volle 100 procent.

Iets minder gekozen, maar toch vrij populair is het vergoedingspercentage van 100 procent tot 500 euro. Daar kiest ongeveer 8 procent van de consumenten voor. Maar de dekking voor 750 euro en meer, is veel minder populair. Ongeveer 3,5 procent van de verzekerden kiest voor zo’n dekking, die soms tot meer dan 100 euro vergoedt.

De toekomst
Nu de consument steeds minder vaak een tandartsverzekering afsluit, valt te verwachten dat er over een paar jaar geen verzekering tegen de kosten van tandzorg meer is. Zorgverzekeraars bieden verzekeringen aan waarbij het alleen aantrekkelijk is om zoveel mogelijk gebruik te maken van de tandarts. Alleen dan valt er een voordeel te behalen. Maar dat doen maar weinig verzekerden.

Ieder jaar gaat de overstapper weer op zoek naar het meest aantrekkelijke aanbod. Een vicieuze cirkel, volgens zorgexperts. Nu de premies stijgen, zou de tandverzekering op zijn tandvlees kunnen lopen.

Vorige artikel:

Volgende artikel: