Mijn zorgverzekeraar heeft premie afgeschreven. Wat nu?

Het is mogelijk om eens per jaar over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat is mogelijk vanaf halverwege november tot 31 december van het kalenderjaar. De meeste mensen stappen over in de laatste maand van het jaar.

Doordat iedereen tegelijk overstapt, zijn zorgverzekeraars drukker dan anders. Daardoor is het mogelijk dat de verzekeraar een achterstand met het verwerken van informatie oploopt. Als iemand pas eind december overstapt, is het goed mogelijk dat zowel de oude als de nieuwe zorgverzekeraar premie van de rekening aftrekken.

Het is niet nodig om dubbel verzekerd te zijn. Daarom zal de oude zorgverzekeraar de premie vanzelf terugstorten. Dat gebeurt zodra de verzekeraar de opzegging verwerkt heeft. In principe hoeft de verzekerde daar niets voor te doen. Maar soms komen verzekerden door deze situatie in financiële problemen. In dat geval is het mogelijk de bank te bellen en te vragen of de incasso ongedaan gemaakt kan worden. Dit kan doorgaans gemakkelijk online. De verzekerde krijgt het geld dan direct terug.

Vorige artikel:

Volgende artikel: