Meer Nederlanders sluiten aanvullende verzekeringen af

Meer Nederlanders hebben aanvullende verzekeringen afgesloten in vergelijking met vorig jaar. Er zijn dit jaar wel minder mensen overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Volgens de laatste cijfers zijn zo’n 900.000 mensen gewisseld van zorgverzekeraar. Hoeveel consumenten daadwerkelijk wisselden is nog niet helemaal definitief; de cijfers daarover komen over enkele maanden uit.

In de laatste maanden van 2013 was de voorspelling nog dat er dit jaar meer mensen zouden overstappen dan vorig jaar, maar die voorspelling kwam niet uit. Ook riepen de grootste vergelijkingssites dat zij een daling in het aantal consumenten dat een aanvullende zorgverzekering afsluit zagen. Nu blijkt dat er dit jaar toch meer consumenten een aanvullende zorgverzekering hebben afgesloten dan er eerder werd beweerd. De aanvullende zorgverzekeringen zijn zelfs weer in trek.

Fysiotherapie
Een belangrijke reden om een zorgverzekering af te sluiten, is de uitkleding van de vergoeding voor fysiotherapie in het basispakket. Alleen mensen met een chronische ziekte of een blessure komen nog in aanmerking voor fysiotherapie. Overigens worden er maar negen behandelingen per kalenderjaar vergoed.

Wie meer behandelingen nodig heeft, moet aanspraak maken op een aanvullende zorgverzekering. Het aantal Nederlanders dat zich in 2014 verzekerde voor fysiotherapie bij een aanvullende zorgverzekering groeide dan ook flink. Veertig procent van de Nederlanders koos een aanvullende zorgverzekering vanwege de dekking op fysiotherapie. Vorig jaar sloot nog een derde van alle verzekerden een dekking voor fysiotherapie af.

De meeste verzekerden kozen overigens niet voor veel fysiotherapie behandelingen: gemiddeld sloten verzekerden zo’n negen behandelingen extra af. Zo’n 20 procent van de verzekerden sloot zo’n pakket af. Een aanvullend pakket waarin alle behandelingen vergoed worden was wel flink populairder: vorig jaar sloot nog 1,7 procent van de verzekerden een pakket af, nu is dat 4,1 procent.

De oorzaak hiervoor is dat grote verzekeraars zoals CZ en Menzis de fysiotherapie in hun aanvullende pakketten flink hebben uitgekleed. Daarmee gingen er meer mensen naar een aanvullende verzekeraar die nog wel alle behandelingen voor fysiotherapie vergoeden.

Tandarts
Ook de tandartsverzekering is in een jaar tijd flink populairder geworden. Vorig jaar sloot nog 43 procent van de verzekerden een tandartsverzekering af, nu ligt dat percentage op 46,4 procent. Voornamelijk de tandartsverzekering met de laagste premie en dekking was in trek; die werd verreweg het meeste afgesloten.

Bij een tandartsverzekering met een lage dekking krijgt de consument 75 procent van de behandeling vergoed. Er is een maximumbedrag ingesteld van 250 euro. Het pakket is speciaal voor patiënten die niet vaak gebitsproblemen hebben, maar wel graag verzekerd willen zijn als er toch kosten blijken te zijn.

Alternatieve geneeswijzen
Sinds een aantal jaar worden alternatieve geneeswijzen steeds minder vergoed vanuit de basisverzekering, net als bij fysiotherapie. Wie wel een dekking wil op alternatieve geneeswijzen, is eigenlijk onmiddellijk aangewezen op een aanvullende zorgverzekering.

Onder alternatieve geneeswijzen wordt bijvoorbeeld acupunctuur of homeopathie verstaan. Meer mensen dan vorig jaar sloten een verzekering met een dergelijke dekking af. Vorig jaar slot zo’n 11,5 procent van de verzekerden een zorgverzekering met dekking voor alternatieve geneeswijzen af. Nu ligt dat percentage op 14,5 procent.

Eigen risico
Eerder voorspelden de meeste vergelijkers nog dat veel Nederlanders een zorgverzekering met een lage basispremie afsloten, in ruil voor een maximaal verhoogd vrijwillig eigen risico. In Nederland is er een verplicht eigen risico van 360 euro. Daarnaast kunnen consumenten die weinig tot geen zorg nodig hebben nog een vrijwillig eigen risico afsluiten, met een maximum van 500 euro. Samen komt dat dan uit op 860 euro aan vrijwillig eigen risico. Dat is alleen aan te raden voor consumenten die eigenlijk amper naar de dokter gaan.

Het aantal consumenten dat een vrijwillig eigen risico heeft verhoogd, bleef min of meer gelijk in vergelijking met vorig jaar. Vorig jaar verhoogde 14,5 procent van de verzekerden zijn vrijwillig eigen risico, nu ligt dat percentage op 15 procent. Slechts elf procent van de verzekerden koos voor het maximale eigen risico.

Aanvullende verzekering
Het is verplicht in Nederland om tenminste een basisverzekering af te sluiten. Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden voor mensen die vaak medische hulp nodig hebben.

Het is tevens ook niet verplicht een aanvullende zorgverzekering af te sluiten bij dezelfde zorgverzekeraar als waar de basisverzekering loopt. De zorgpremie daalde dit jaar met gemiddeld tien euro, maar de premie van de aanvullende zorgverzekering bleef gelijk of steeg zelfs bij enkele zorgverzekeraars. Veel consumentenwebsites adviseerden de aanvullende zorgverzekering op te zeggen. Meer mensen kozen ervoor toch een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Naar verwachting zal de zorgpremie volgend jaar explosief stijgen. Of dat echt het geval is, weten we medio november. Dan brengen de zorgverzekeraars de nieuwe premies voor volgend jaar uit.

Vorige artikel:

Volgende artikel: