Meer maagbloedingen na bezuinigingen

Vorig jaar is het aantal patiënten dat een maagbloeding heeft gehad doordat zij geen maagzuurremmers hebben, met 16 procent gestegen. Dat blijkt uit gegevens van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik. Door bezuinigingen die vorig jaar werden doorgevoerd, worden maagzuurremmers sinds 1 januari 2013 niet meer vergoed. Daardoor gebruiken minder mensen maagzuurremmers en lopen zij een verhoogd risico op het oplopen van een maagbloeding.

Waarschuwingen
Het is niet voor het eerst dat maagbloedingen als gevolg van bezuinigingen optreden. Huisartsen en apothekers trokken eerder dit jaar al aan de bel, toen bleek dat maagzuurremmers uit het basispakket van de zorgverzekering gehaald zouden worden. Eerder dit jaar waarschuwden de medisch specialisten al dat het bezuinigen op maagbeschermers gevaarlijk voor de gezondheid kan worden.

Er is nog één groep die de maagzuurremmers nog steeds vergoed krijgen; de chronisch zieken. Het eerste half jaar moet de patiënt zelf betalen voor de maagbeschermer, bijvoorbeeld via de eigen bijdrage en het wettelijk verplichte eigen risicobedrag.

Kosten
Als de patiënt zijn eigen risico verbruikt heeft, krijgt hij de rest van het jaar vergoed via de verzekering. Niet-chronisch zieken hebben sinds 1 januari 2013 helemaal geen recht meer op vergoeding van maagbeschermers; zij moeten alles zelf betalen.

Het gebruik van maagzuurremmers is niet erg duur, maar kunnen na jaren van gebruik wel in de papieren gaan lopen. De eerste keer dat iemand een maagbeschermer gebruikt, betaalt hij ongeveer 13 euro. Voor een herhaalmedicijn wordt ongeveer 7 euro per maand betaald.

Uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) blijkt dat voornamelijk mensen die diclofenac en ibuprofen gebruiken, zogenaamde NSAIDS, meer risico lopen op een maagbloeding, zonder het gebruik van maagbeschermers. Daarom krijgen mensen in deze groep vaak wel een maagbeschermer voorgeschreven. Maar als zij niet chronisch ziek zijn, moeten zij deze zelf betalen.

NSAID’s
Voornamelijk bij het gebruik van NSAID’s moeten maagbeschermers of maagzuurremmers worden voorgeschreven. NSAID’s zijn non-steroidal anti-inflammatory drugs en bevatten geen corticosteroïden, die bijvoorbeeld wel in antibiotica zitten. Onder andere ibuprofen, naproxen, meloxicam en diclofenac worden gerekend onder NSAID’s.

Deze medicijnen worden vooral ingezet als pijnstillers bij blessures en chronische gewrichtspijn. Prostaglandines zorgen ervoor dat patiënten pijn kunnen voelen, doordat bloedvaten open gaan staan. Vaak treden er dan ontstekingen op. Deze prostaglandines zijn ook hulpmiddelen bij de opbouw van het maagslijmvlies. Door deze onderdelen uit te schakelen met medicijnen, kan het maagvlies erg dun worden en geïrriteerd raken. Als gevolg treed maagzuur op. Voornamelijk mensen die gemakkelijk maagklachten kunnen krijgen, krijgen vaak ook een maagzuurremmer voorgeschreven.

Maar in sommige gevallen krijgt de patiënt de maagzuurremmer niet vergoed, bijvoorbeeld omdat hij niet chronisch ziek is. In dat geval moet de patiënt zelf betalen en daardoor weigeren sommige patiënten maagbeschermers te gebruiken.

Cijfers
2600 van de risicopatiënten die geen maagzuurremmers gebruiken, kregen in 2012 een maagbloeding als gevolg van het niet gebruiken. Dat zijn 360 patiënten meer dan het jaar ervoor. Volgens een schatting zou een kwart van alle gevallen te kampen hebben gehad met een gecompliceerde maagbloeding.

Het onderzoek naar het niet gebruiken van maagbeschermers werd uitgevoerd door het IVM. Aan het onderzoek deden tweeduizend Nederlandse apotheken mee. In 2012 waren er ongeveer 22.000 mensen die door hun gebruik van NSAID’s als ibuprofen eigenlijk wel maagbeschermers moeten slikken, maar dat vanwege het kostenplaatje niet doen.

Farmaceuten betaalden mee aan het onderzoek naar maagzuurremmers, waardoor het onderzoek beter uitgevoerd kon worden. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik doet ook regelmatig onderzoek in opdracht van het ministerie voor Volksgezondheid.

Oproep
Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek, roept het Instituut minister van Volksgezondheid, Edith Schippers (VVD), op om beter te kijken naar effecten die het schrappen van maagzuurremmers uit de basisverzekering heeft op de kans op maagbloedingen.

Vorig jaar haalde het ministerie van Volksgezondheid de maagzuurremmers uit het basispakket voor niet-chronisch zieken, om zo 75 miljoen euro op de ziektekosten in Nederland te besparen. Daardoor steeg het aantal maagbloedingen met 360 gevallen.

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik heeft overigens geen onderzoek gedaan naar de extra kosten die de behandelingen van de extra maagbloedingen met zich meebrengen, sinds de maagzuurremmers niet meer vergoed worden.

Vorige artikel:

Volgende artikel: