Als man verzekerd voor zwangerschappen

Iedere Nederlander heeft te maken met de zorgverzekering. Niet alleen omdat de basisverzekering verplicht is, maar ook omdat een aanvullende zorgverzekering vaak nodig is. Maar welke verzekering moet u nu eigenlijk afsluiten? Nederland is immers oververzekeringsland nummer 1. Wanneer is een aanvullende verzekering aanvullend en wanneer is deze overbodig?

Gedekt zonder aanspraak te maken
Veel verzekeraars bieden pakketten aan met dekkingen waar consumenten maar zelden of zelfs nooit gebruik van maken. En het uitzetten daarvan is zo gemakkelijk nog niet. Sommige verzekeraars bieden dekkingen aan voor zwangerschappen aan. Die zitten ook in het pakket voor mannen. Volgens een woordvoerder van vergelijkingswebsite Keuze.NL is dat voor verzekeraars logisch: “Mannen betalen op die manier mee aan zwangerschappen. Maar ik kan me voorstellen dat winstmotief ook wel meespeelt.”

Volgens de Consumentenbond zou het voor verzekerden prettig zijn als ze bepaalde modulen uit kunnen zetten. Daar zitten volgens de bond wel haken en ogen aan: zorgverzekeraars zouden ongetwijfeld argumenten hebben waarom dat niet kan.

Tandartsverzekering
Een klassiek voorbeeld is de tandartsverzekering: “Veel mensen hebben jaarlijks wel een controle, maar de premie voor de zorgverzekering is hoger dan de kosten voor zo’n controle. Wie maar eens in de tien jaar een gaatje heeft, is met zo’n verzekering veel duurder uit”, legt de woordvoerder uit. Daarbij verwijst de woordvoerder naar onderzoek van onder anderen de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT). Die raadde in 2011 al verzekerden af zich voor tandzorg te verzekeren. Sparen om de tandartskosten te dekken zou veel goedkoper zijn.

Dat onderstreept ook Joyce Donat, persvoorlichtster van de Consumentenbond. De bond adviseert geen tandartsverzekering af te sluiten als het gebit gezond is. Met de besparing kan de verzekerde dan de kosten betalen als hij of zij wel een ingreep nodig heeft. Toch ziet de Consumentenbond dat veel verzekerden voor zekerheid gaan: “Een tandartsverzekering is duur, maar als je een beugel of kaakchirurg nodig hebt, ben je meer kwijt.”

Dit jaar lichte stijging aanvullend verzekerden
Dit jaar is er wel weer een toename van het aantal aanvullend verzekerden te zien, maar dat is maar een lichte stijging. De verklaring ligt in de onduidelijkheid over restitutie- en naturapolissen. Veel verzekerden switchten van een restitutiepolis naar een naturapolis. Bij een naturapolis betaalt de verzekerde minder, maar heeft hij of zij geen keuze vrijheid. Verschillende media berichtten vorig jaar over de gevolgen: verzekerden zouden naar een ziekenhuis ver weg moeten voor een spoedafspraak. Dat is volgens Keuze.NL niet het geval: “Bij medische zorg met spoed kunt u bij iedere ziekenhuis terecht. We kennen sowieso maar weinig gevallen waarbij ziekenhuizen verzekerden weigerden vanwege hun polis.”

Volgens de persvoorlichtster van de Consumentenbond kijken consumenten tegenwoordig steeds beter naar wat ze nodig hebben. Vooral jongeren maken flinke besparingen. Ze wijst wel op uitzonderingen: “Mensen zijn ook voorzichtig. Ze zijn bang voor hoge kosten als ze niet verzekerd zijn. De kans dat iets gebeurd is heel klein, maar toch zijn ze bang.”

Afsluittips
Zowel Keuze.NL als de Consumentenbond geeft als tip om goed te kijken naar wat je nodig hebt. Dat geeft een goede basis om te kunnen vergelijken. De consument kan een rekensommetje maken: ‘wat betaal ik per maand en heb ik het echt nodig?’ Het is typisch Nederlands om het zekere voor het onzekere te kiezen. Dat is volgens de Consumentenbond niet nodig: “De basisverzekering dekt al heel erg veel. Je gaat er niet failliet aan als je niet aanvullend verzekerd bent.”

De vergelijkingssite en de bond geven beiden aan dat het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering maatwerk is. Het draait allemaal om persoonlijke behoeften. Zo zijn er zorgverzekeraars die een zogeheten ‘luxe verzekering’ aanbieden. Verzekerden met zo’n verzekering krijgen een eigen kamer als ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Of zo’n verzekering zinvol is, ligt maar net van je gezondheid af: “Het komt misschien maar één of twee keer in je leven voor. Als je weet dat je risico loopt, kun je bedenken dat je misschien een eigen kamer wilt”, geeft de persvoorlichtster van de Consumentenbond aan. De beste tip: lees de voorwaarden goed door. Weet waarvoor je betaalt.

Vorige artikel:

Volgende artikel: