Maakt u al gebruik van ledenvoordeel?

Wie bij een zorgverzekering heeft, kan vaak profiteren van ledenvoordeel. Veel verzekeraars bieden immers zogenaamde ‘ledenvoordeel aan’. Dat zijn allerlei kortingen waar ieder lid gebruik van mag maken. Maar er zijn mar relatief weinig mensen die dat weten en profiteren van ledenvoordeel. Heel erg zonde, want door van het aanbod gebruik te maken, kunt u tot wel enkele tientjes per jaar besparen.

Korting? Bij een verzekeraar?
Veel verzekerden denken bij het woord ‘zorgverzekering’ alleen maar aan het betalen van de premie en aan welke dekkingen ze nodig hebben. Toch biedt een zorgverzekering ook korting. Weet u eigenlijk welke voordelen uw zorgverzekering biedt? Bekijk de website van de zorgverzekeraar eens goed. Verzekeringsmaatschappijen met een eigen nieuwsbrief willen ook nog wel eens speciale acties bieden.

Korting komt in vele varianten. Zo kunt u bijvoorbeeld krijgen op de sportschool, of op brillen en lenzen. Daarvoor heeft iedere zorgverzekering een andere kortingsregeling. Sporten wordt op die manier betaalbaar. Goed voor de verzekerde en goed voor de zorgverzekeraar; de kans op een claim vanwege ziekte wordt immers lager. Op die manier bespaart u tot wel 20 euro per maand.

Wanneer krijg ik korting?
Ledenvoordeel geldt voor iedere verzekerde van een zorgverzekeraar. Daarbij stelt de verzekeraar alleen de vraag: ‘Is deze persoon lid?’ en niet ‘Hoe is deze persoon verzekerd?’ Daardoor maakt het dus niet uit of u een aanvullende verzekering of alleen een verzekering met basisdekking heeft. U mag dus altijd gebruikmaken van het leden voordeel.

Het nut van ledenvoordeel
Natuurlijk is de zorgverzekering geen liefdadigheidsinstelling. Waarom geeft deze dan toch voordeel of korting? Daar zijn twee belangrijke redenen voor. Allereerst probeert de zorgverzekeraar zich te onderscheiden van anderen. De basisverzekering is immers voor alle verzekerden in Nederland hetzelfde. De overheid heeft de dekkingen ervan vastgesteld. De echte verschillen zitten dan dus vooral in de extra’s die u krijgt en de premie van de basisverzekering. Door grote verschillen aan te brengen in de premie en in het aanbod, kan de zorgverzekeraar heel wat twijfelaars over de streep trekken.

De andere reden heeft te maken met medische voordelen. Een verzekerde die niet vaak declareert, simpelweg omdat hij of zij zelden gebruik hoeft te maken van de zorg, kost minder geld. Door korting te geven op de sportschool krijgt een verzekering gezondere leden, die minder kosten maken. Bekijk de acties van een zorgverzekeraar maar eens goed. In bijna alle gevallen heeft het aanbod ledenvoordeel iets te maken met de gezondheid.

De voorwaarden
Het is belangrijk om de voorwaarden van een actie goed te lezen. In sommige gevallen kunt u bijvoorbeeld niet bij iedere sportschool terecht. De verzekeraar heeft dan een deal gesloten met één specifieke keten. Komt u er niet uit? Bel dan eens met de verzekeraar en informeer naar de mogelijkheden en de voorwaarden. Dat kan een hoop geld schelen.

Vorige artikel:

Volgende artikel: