Leef gezond en bespaar!

Op de zorgkosten besparen? Dan is het misschien eens goed om na te denken over de leefstijl. Door zorg te dragen voor uw eigen gezondheid zal u minder vaak aanspraak hoeven te maken op de zorg. Zo hoeft u bijvoorbeeld minder eigen risico te betalen. Maar liefst twee derde van de Nederlanders vindt het fijn om met de gezondheid bezig te zijn. Dat biedt mooie kansen om de zorgpremie eens flink te laten kelderen. Maar hoe kan dat?

Kortingen en eigen bijdrage
Iedere verzekerde heeft te maken met het eigen risico van 360 euro. Vanaf 2015 is dat zelfs 375 euro. Maar wie niet veel aanspraak hoeft te maken op de zorg, komt waarschijnlijk niet eens aan die 375 euro aan kosten. Daarnaast geldt voor sommige behandelingen en medicijnen een eigen bijdrage. Minder medische hulp nodig? Dan scheelt dat behoorlijk in de kosten.

Vaak geeft de zorgverzekeraar bovendien korting als de verzekerde kan aantonen dat hij of zij zelf ook aan de gezondheid werkt. Zo geven zorgverzekeraars nog wel eens geld terug als de verzekerde bijvoorbeeld regelmatig naar de sportschool gaat. Daarbij valt te denken aan sporten met korting via de verzekerdenpas. Daardoor gaan de maandelijkse kosten omlaag.

Nooit ziek?
We zouden nooit durven te schrijven dat u helemaal geen aanspraak hoeft te maken op de zorgverzekering als u gezonder gaat leven. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is onzin dat u nooit ziek gaat worden. Maar de kans verkleinen, is zeker een goed idee. Wie zo goed bezig is dat hij of zij bijna nooit ziek is, kan het eigen risico ophogen en daarmee de premie drastisch verlagen. Houd dan wel wat geld achter de hand. Gewoon, voor het geval dat er wel iets gebeurt.

Voorkomen is beter dan genezen
In Amerika gaat van elke dollar die een werknemer verdient, 20 dollarcent naar de zorg. Dat soort toestanden willen we in Nederland niet. Daarom proberen zorgverzekeraars hun verzekerden te stimuleren om aan hun gezondheid te werken. Dat noemen we ook wel eens ‘preventieve zorg’. Wie de trap pakt in plaats van de lift, is fitter en voorkomt daarmee de kans op ziekte.

Als alle deelnemers aan een zorgverzekering zelf bewuster gaan leveren, gaan de totale ziektekosten omlaag. Dan wordt er minder geld aan zorg uitgegeven en kunnen de zorgpremies omlaag. Om die reden geven zorgverzekeraars regelmatig vergoedingen voor preventieve zorg.

Zelf aan de slag
Maar om te kunnen besparen, moeten verzekerden de eerste stap zelf zetten. Dat houdt in dat de verzekerde initiatief moet nemen en gezonder moet leven. Daaronder valt onder anderen stoppen met roken, genoeg beweging, gezond eten en op tijd naar bed. Daar is budget voor vrijgemaakt.

Dat budget blijft onbenut als de verzekerde niets doet. Daar blijven de kosten dus even hoog van. Hoe groot dat budget is, verschilt per verzekerde.

Vorige artikel:

Volgende artikel: