Korting krijgen op de zorgverzekering in 2015

Bijna ieder jaar geven zorgverzekeraars korting op de zorgverzekering. Sommige verzekeraars komen met speciale acties, zoals uitjes of extra lage premies. Weer andere verzekeraars kiezen voor cadeautjes om verzekerden binnen te hengelen.

Kritisch kijken
Allereerst: ga niet alleen af op cadeautjes, kortingen, speciale acties en extra lage premies. Kijk kritisch naar de zorgverzekeraar: wat biedt deze nu echt aan? Welke dekkingen zijn voor u van belang? Is er echt geen andere verzekeraar die nog een betere dekking biedt?

Klanten die trouw blijven aan hun zorgverzekeraar, zijn soms zelfs duurder uit dan nieuwe klanten. Dat komt vooral door de kortingen die zorgverzekeraars geven aan nieuwe klanten. Kijk daarom nog eens een keer goed naar de premie en de huidige dekking. Misschien loont overstappen meer dan blijven.

Online korting?
Wie weet wat de verzekering daadwerkelijk dekt en wie weet of dat bij de persoonlijke situatie past, kan op ‘koopjesjacht’ gaan. Vaak geeft een zorgverzekeraar korting op de verzekering als de verzekerde alle zaken online regelt. Dus als ook het afsluiten online gebeurt.

Bij bijvoorbeeld OHRA krijgen leden die online een basiszorgverzekering afsluiten 8,8 procent korting. Verzekerden die overstappen naar VGZ krijgen via de online overstapdienst maximaal vijf procent korting op de basisverzekering en tien procent op de aanvullende zorgverzekeringen. Ook bij Delta Lloyd, ONVZ en PNOzorg kunt u een korting krijgen als u online uw verzekeringszaken regelt.

Cashback?

Het idee is afgekeken van telefoons en ander witgoed, maar we zien het niet veel meer voorkomen: cashback. Vorig jaar gaven meerdere verzekeraars nog een bedrag terug als zoekenden een verzekering afsloten bij een specifieke zorgverzekeraar.

De enige cashback die we hebben gevonden is bij Menzis. Nieuwe leden, die ook lid zijn bij de officiële tennisbond KNLTB, krijgen 100 euro terug. Leden van V&VN (Werknemers in de zorg) ontvangen 50 euro terug als ze naast de basisverzekering ook een aanvullende zorgverzekering of tandartsverzekering afsluiten bij Menzis.

Dit jaar zijn er tot dusver geen andere zorgverzekeraars die een cashbackactie doen. Dat kan te maken hebben met de hogere zorgkosten die de zorgverzekeraars voor volgend jaar verwachten. Zo moeten ze bijvoorbeeld de wijkverpleging betalen. Er is dan minder ruimte voor acties en kortingen.

Welkomstcadeaus
United Consumers (VGZ) laat nieuwe verzekerden zelf kiezen: een korting op de premie, of een welkomstcadeau? Wie zelfstandig overstapt, kan kiezen voor een gratis Asus tablet. En wie samen met zijn of haar partner overstapt, kan ook kiezen voor een iPad Air 2 of een Xbox One gamepakket.

Het is aan te raden om de actievoorwaarden goed door te lezen. Bij een verzekeraar die welkomstcadeaus aanbiedt, is dat bijna net zo belangrijk als het lezen van de polisvoorwaarden.

Korting – in alle soorten en maten
Zorgverzekeraars geven verzekerden korting in alle soorten en maten. Zo kunt u denken aan zogeheten een ‘stapelkorting’, ‘kennismakingskorting’ of een ‘no-claimkorting’.

Univé geeft een kennismakingskorting aan nieuwe klanten. Dat houdt in dat alleen nieuwe klanten profiteren van een nieuwe zorgverzekering bij Univé.

Bij Bewuzt krijgen verzekerden stapelkorting voor aanvullende dekkingen. Dat houdt in dat de verzekerde korting krijgt voor iedere extra module die hij of zij afsluit. Die korting kan leuk oplopen: tot wel 6 euro per maand (72 euro per jaar). Dan moet de verzekerde overigens wel kiezen voor de drie duurste modules.

Daarnaast biedt dezelfde verzekering ook een zogenaamde no-claimkorting aan. Voor ieder jaar dat u geen gebruikmaakt van een aanvullende module, krijgt u het jaar erop een korting van tien procent. Ook daar geldt dat de verzekerde de korting mag stapelen. Na vier jaar kan de korting dus oplopen tot maximaal 40 procent per aanvullende module.

Vorige artikel:

Volgende artikel: