Korting krijgen door de zorgpremie jaarlijks te betalen

Wie een verzekering heeft lopen, betaalt daar premie voor. De meeste verzekeraars brengen de premie iedere maand in rekening. Wat maar weinig verzekerden weten, is dat ze de keuze hebben om de premie niet per maand, maar per jaar te betalen. Op die manier kan de verzekerde dan een premiekorting ontvangen. Dat kan dus een slimme manier zijn om de premie van de zorgverzekering te verlagen.

Hoe gaat dat in z’n werk?
De premie voor de zorgverzekering betaalt de verzekerde altijd voordat de verzekerde periode begint. Wie kiest voor een maandelijkse betaling, ziet dat de zorgverzekeraar iedere maand de premie voor de komende maand afschrijft van de rekening. Bij een jaarbetaling gaat dat op dezelfde manier. Alleen wordt er dan meteen een groot bedrag geïnd, waardoor de verzekerde een heel jaar verzekerd is, tegen een lagere prijs.

Besparing
Dat levert u vaak een besparing op van ongeveer 3 procent. Bij sommige verzekeraars kan de besparing maar 1 procent of 2 procent bedragen. Helaas hebben we geen standaardlijst waarop alle verzekeraars hun korting vermelden. Als een jaarbetaling een interessante optie lijkt, loont het zeker contact op te nemen met de zorgverzekeraar.

Maar een jaarbetaling is niet iets wat iedere verzekerde zich kan veroorloven. Door per jaar te betalen krijgt u wel een leuke korting, maar een jaar aan zorgverzekeringspremie is een flink bedrag. Laten we er vanuit gaan dat een premie zo rond de 100 euro per maand kost. Bij een jaarbetaling bent u dan dus in één keer 1200 euro lichter.

Problemen?
Als 1200 euro geen groot bedrag voor u is, dan is het slim om te kiezen voor een jaarbetaling. Daarmee bespaart u tot wel drie procent op de zorgpremie. Maar als u problemen verwacht, dan is het zeker raadzaam om de premie gewoon per maand te betalen. Dan krijgt u geen besparing, maar heeft u wel zekerheid.

Er zijn bovendien nog genoeg andere manieren om de premie omlaag te brengen. Zo kan het bijvoorbeeld slim zijn om het eigen risico te verhogen, of oververzekering tegen te gaan. En vergelijken van zorgverzekeringen is altijd een slimme keus, die bovendien gratis is. Vergelijk dan niet alleen op de premie, maar krijg vooral ook naar de dekking van de zorgverzekering. Door over te stappen van zorgverzekeraar kunt u zeker een paar tientjes per maand besparen.

Vorige artikel:

Volgende artikel: