KASSA: Zekur goedkoopste zorgverzekeraar

Jongerenlabel Zekur, een onderdeel van zorgverzekeraar Univé, is dit jaar de goedkoopste zorgverzekeraar van Nederland. Dat meldt Vara KASSA in een onderzoek naar de verschillende zorgverzekeringen voor 2014. Kassa raad consumenten wel aan om op een zo goed mogelijke manier zorgverzekeringen te vergelijken. Niet alle zorgvergelijkingssites zouden namelijk een correct beeld bieden bij het vergelijken van zorgverzekeringen.

Op Vergelijken-Zorgverzekering worden de verzekeraars gerangschikt op basis van prijs/kwaliteitsverhouding. Dit beeld is dus in tegenstelling tot bij veel andere vergelijkingssites wel correct.

Goedkoopste basisverzekering
Volgens Vara Kassa biedt jongerenlabel Zekur het komende jaar de goedkoopste basisverzekering aan. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het hier gaat om een budget-naturapolis. Dit houdt in dat de consument niet een volledige keuzevrijheid heeft, maar alleen kan kiezen uit zorgaanbieders waarmee Zekur een contract heeft afgesloten.

De budget-naturapolis kost bij Zekur met een standaard eigen risico van 360 euro ongeveer 80 euro per maand. Het is belangrijk bij het kiezen van een zorgverzekering te kijken naar de premie op basis van het standaard eigen risico. Sommige verzekeraars geven een maandelijkse premie weer op basis van een combinatie tussen het verplichte en vrijwillige eigen risico. Dat eigen risico komt dan neer op 860 euro per jaar.

Kassa waarschuwt consumenten voor vergelijkingssites. Bij veel zorgvergelijkingssites zien klanten namelijk alleen zorgverzekeringen bovenaan die geld geven aan de vergelijkingssite. Dat is op onze website geenszins het geval.

Aanvullende zorgverzekering
Volgens Kassa doen consumenten er ook goed aan kritisch te kijken naar de aanvullende zorgverzekering. Veel Nederlanders verzekeren zich tegen medische kosten, terwijl zij zich daarvoor helemaal niet hoeven te verzekeren. De tip is dan ook dat de verzekerde zich alleen aanvullend moet verzekeren voor de zorg die hij echt nodig heeft.

Het vaakst kiezen consumenten bij aanvullende verzekeringen voor tandartsverzekeringen, alternatieve geneeswijzen en fysiotherapie. Volgens Kassa doen steeds meer zorgverzekeraars aan zorgsturing, wat de keuzevrijheid beperkt.

Bij zorgsturing kunnen consumenten niet altijd terecht bij de eigen apotheek, huisarts of ziekenhuis. De verzekerde kan doorgaans alleen naar de zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft gesloten. De zogenaamde budgetpolis geeft de mogelijkheid alsnog naar de eigen zorgverlener te gaan. In het slechtste geval vergoedt de zorgverzekeraar de behandeling dan helemaal niet. Het is ook mogelijk dat de verzekeraar slechts een deel van de behandeling vergoedt, en de verzekeraar het andere deel zelf moet betalen.

Duurkoop
Zorgverzekeraar Zekur mag dan de goedkoopste zorgverzekering zijn, maar het is best mogelijk dat de verzekerde uiteindelijk duurder is. Dat kan doordat de kosten van een behandeling snel kunnen oplopen, als de verzekerde naar een zorgaanbieder gaat waarmee de verzekeraar geen contract heeft gesloten.

Bij de Zekur basispolis hebben verzekerden te kiezen uit slechts zestien ziekenhuizen in heel Nederland. Behandelingen bij andere zorgaanbieders worden niet vergoed door Zekur. Het is dan ook belangrijk te kijken waaruit de keuzevrijheid bestaat tijdens het vergelijken van zorgverzekeraars.

Wij raden aan om ook vooral een kijkje te nemen bij de restitutiepolissen. Deze polissen zijn weliswaar iets duurder, maar de verzekerde kan zelf beslissen naar welke zorgaanbieder hij gaat. De verzekerde moet bij de restitutiepolis de behandeling eerst zelf betalen en achteraf declareren bij de zorgverzekeraar. Bij een naturapolis heeft de verzekeraar een contract met de zorgaanbieder. De zorgaanbieder kan de behandeling dan direct declareren aan de zorgverzekeraar.

Onduidelijke vergelijkingssites
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aangekondigd volgend jaar een onderzoek te willen houden naar de verschillende vergelijkingswebsites. Voornamelijk de totstandkoming van het vergelijken van financiële producten wordt dan onder de loep genomen.

Sommige vergelijkingssites zijn onduidelijk tegenover consumenten, waardoor de consument niet altijd de beste keuze kan maken. Dat meldt het televisieprogramma Kassa van de VARA.

Het kan voor consumenten ook nuttig zijn om niet één, maar meerdere vergelijkingssites te gebruiken om zo inzicht te krijgen van alle verschillende zorgverzekeraars in Nederland. Door een vergelijking te maken voor hetzelfde soort polis, worden consumenten doorgaans beter geïnformeerd over de zorgverzekeraars en welke keuze voor hen het beste is.

Wie wil weten hoe de basispremie precies tot stand komt en waar hij op moet letten, kan ook dit artikel lezen.

Vorige artikel:

Volgende artikel: