Jongeren slecht op de hoogte over zorgverzekeringen

Jongeren weten vaak te weinig af over de premie, verplichtingen en dekkingen van een zorgverzekering. Vaak weten zij niet hoeveel premie zij per maand moeten betalen, en of zij wel aanvullend gedekt zijn. Dat is een opmerkelijke uitkomst, omdat een zorgverzekering voor jongeren toch al tien procent van het volledige inkomen opslokt. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssites. Iedereen boven de achttien jaar die in Nederland woont of werkt, is verplicht een zorgverzekering af te sluiten.

Een grote kostenpost
Voor de meeste jongeren is het betalen van de zorgverzekering een grote kostenpost. Jongeren en studenten hebben het niet breed, waardoor de premie van de zorgverzekering soms al zo’n 10 procent van het volledige inkomen in beslag neemt. Dat zij flink betalen, is geen verrassing. Bijna veertig procent van de jongeren weet niet hoe hoog hun premie is.

Gemiddeld betalen jongeren meer dan alleen de basisverzekering. De prijs die jongeren betalen ligt op ruim 105 euro per maand. Dat is fors meer dan de premie van alleen een basisverzekering, waarvan de premie ongeveer tussen de 75 en de 90 euro per maand ligt.

Aanvullend verzekerd?
Zeventig procent van de jongeren geeft aan dat zij naast een basisverzekering ook een aanvullende zorgverzekering hebben afgesloten. Echter, zij weten lang niet altijd wat hun aanvullende verzekering nou eigenlijk dekt. Slechts 15% van de jongeren weet de juiste dekking van de aanvullende verzekering te noemen.

Bijna een vijfde van alle jongeren met een zorgverzekering geeft eerlijk toe wel een aanvullende zorgverzekering te hebben afgesloten, maar niet te weten waar het goed voor is.

Jongerenlabels bieden vaak andere dekkingen binnen een aanvullende zorgverzekering dan een normale zorgverzekeraar. Jongerenverzekeraars passen zich meer aan op leefgewoonten van jongeren. Daarmee is er bijvoorbeeld meer aandacht voor seksuele voorlichting, en kan het voorkomen dat condooms en de pil vergoed worden.

Claims
Wie jongeren vraagt naar claims, merkt op dat jongeren wel beduidend goed op de hoogte zijn van hoe zij kosten moeten declareren bij de zorgverzekeraar. Bijna de helft van de jongeren diende in het afgelopen jaar een claim in. De afhandeling van de claims en de kwaliteit van de klantenservice zijn volgens jongeren erg goed.

De beste zorgverzekeraars
De populairste zorgverzekering onder jongeren, is Zilveren Kruis Achmea. Bijna een derde van alle jongeren heeft een verzekering afgesloten bij deze zorgverzekeraar. CZ is goed voor een tweede plaats.

Het lijstje valt niet verder af te maken, omdat jongeren soms geen idee hebben wie hun zorgverzekeraar is. Bijna 20 procent van de respondenten heeft dezelfde zorgverzekeraar als hun ouders, maar weet niet hoe die zorgverzekeraar heet. Jongerenlabels van zorgverzekeraars zijn wel relatief populair.

Overstappen
Aangezien jongeren weinig afweten van de dekkingen van zowel de basis- als aanvullende zorgverzekeringen, zijn zij ook minder snel geneigd over te stappen. Zij nemen dan ook weinig de moeite zorgverzekeringen te vergelijken. Jongeren weten slecht wat zij per maand kwijt zijn aan de zorgverzekering. Om dezelfde reden zijn jongeren niet erg snel geneigd te wisselen van zorgverzekeraar, terwijl het aantal overstappers wel ieder jaar groter wordt.

Pas bij een verschil van vijf euro per maand in premie vinden jongeren het interessant een andere zorgverzekeraar te kiezen. Wanneer het verschil meer dan 10 euro per maand is, stappen 7 op de 10 jongeren over. 7,5 procent van alle jongeren stapt überhaupt niet over op een andere zorgverzekering.

Vorige artikel:

Volgende artikel: