Jeugdzorg verwacht veel minder geld voor zorg

Ruim de helft van de zorginstelling voor de jeugd en gehandicapten verwacht het komend jaar veel geld te moeten inleveren. De instellingen verwachten tussen de 10 en 30 procent minder geld te krijgen voor de zorg. Dat is veel meer dan het Rijk bedoeld had.

Gemeenten verantwoordelijk
Vanaf 1 januari zijn de gemeenten verantwoordelijk voor alle jeugdhulp. Daarbij valt te denken aan zorg voor kinderen die slachtoffer zijn van huishoudelijk geweld, kampen met een stoornis of met een handicap. Om er voor te zorgen dat zij niet de dupe worden van de bezuinigingen, krijgen de kinderen in 2015 recht op dezelfde hulp. Ten minste, dat is op papier zo.

Want in werkelijkheid pakt dat waarschijnlijk niet zo uit. De regering berekende een bezuiniging van 3 procent, maar uit een steekproef blijkt dat een derde van de organisaties een budgetkorting van tot wel 30 procent verwacht. En nog eens een kwart van de instellingen verwacht het met 10 tot 20 procent minder geld moeten doen.

‘Zorg komt in gevaar’
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) denkt dat de zorg in gevaar komt, als de zorginstellingen het met wel 30 procent minder budget moet doen. Dat zegt de vereniging tegen de Volkskrant. Volgens de VNG zit er een groot gat tussen de cijfers van het ministerie over het aantal jeugdzorgcliënten in een gemeente en de cijfers van zorginstellingen.

Dat valt te verklaren met het gebruiken van oude cijfers: “Het is mogelijk dat het ministerie heeft gerekend met de aantallen kinderen in de zorg in 2012. Die waren toen veel lager dan in 2014.”, zegt een woordvoerder tegen de krant. Volgens de VNG leidde dat er toe dat gemeenten niet genoeg budget krijgen.

Geldgebrek
Nu zitten de gemeenten met een groot gebrek aan geld. Gemeenten moeten nu tot wel 15 procent bezuinigen op de zorg. En dat gaan cliënten merken, stellen verschillende gemeenten. Als een instelling vreest niet de juiste zorg meer te kunnen leveren, moet de instelling dat melden bij de Transitie Autoriteit Jeugd. Al zo’n 73 zorgaanbieders hebben zich gemeld. 14 procent van de Nederlandse aanbieders is van plan zich ook te melden.

Vorige week schreef staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer dat vooral gemeenteraden een oordeel moeten hebben over het inkoopbeleid en de resultaten daarvan. Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport valt niet alleen op basis van de inkooptarieven te concluderen dat de zorg voor kinderen in gevaar is.

Vorige artikel:

Volgende artikel: