Huisartsen boos over lagere vergoeding spiraaltje

Huisartsen dreigen volgend jaar geen spiraaltjes meer te plaatsen. De vergoeding voor het plaatsen van het anticonceptiemiddel gaat omlaag van 55 euro in 2014 naar 18 euro in 2015.

De vereniging van huisartsen in Nederland, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) bevestigt geen spiraaltjes meer willen te vragen.

Doorverwijzing
In plaats van zelf een spiraaltje te plaatsen, willen huisartsen vrouwen weer doorsturen naar het ziekenhuis. Bij een huisarts kost de plaatsing van het middel nu nog 55 euro, bij het ziekenhuis wordt het tienvoud berekent. Gemiddeld kost de behandeling daar 500 euro.

De huisartsen in Nederland zijn niet te spreken over het voornemen de vergoeding naar beneden bij te stellen. Volgens hen is het een idiote gedachte dat een goedkopere behandeling bij de huisarts niet gestimuleerd wordt. Het idee is gedoemd te mislukken, zo stelt de LHV. Daarnaast zou de zorg door het idee alleen maar duurder worden.

Bezuiniging
Minister Schippers van Volksgezondheid wil de vergoeding van de plaatsing van een spiraaltje verlagen, om zo een aantal bezuinigingsdoelen te bereiken. Door minder te vergoeden, zullen de zorgkosten lager uitvallen. Maar vrouwen die graag een spiraaltje willen laten plaatsen, moeten daar straks fors meer voor betalen. Daarom is de LHV het niet eens met de minister.

Al jarenlang wil minister Schippers dat artsen voor bepaalde behandelingen niet meer apart worden betaald. Op die manier moeten huisartsen gestimuleerd worden om meer ingrijpen te doen. Vanaf 2015 verandert de financiering van huisartsen al. Dan moeten huisartsen vaker naar kwaliteit betaald worden, in plaats van alleen naar verrichting.

Het bedrag van 18 euro is niet uit de lucht komen vallen, zo stelt de minister. Eén consult kost 9,04. Gemiddeld is een huisarts ongeveer een dubbel consult aan tijd kwijt om het spiraaltje te plaatsen. Met 18 euro komt die vergoeding precies op een dubbel consult neer.

Compensatie
Alle huisartsen in Nederland krijgen ter compensatie van de bezuinigingsmaatregel vier euro cent per ingeschreven patiënt, per kwartaal. Ook huisartsen die nooit spiraaltjes plaatsen komen in aanmerking voor de compensatie. Daarmee blijft het totale bedrag gelijk, zegt het ministerie van Volksgezondheid. De maatregel gaat ook gelden voor nazorg na operaties.

Vorige artikel:

Volgende artikel: