Hoogleraar: “Zorgverzekeringen vergelijken loont”

Zorgverzekeringen vergelijken loont zeker de moeite. Dat zegt gezondheidseconoom Marco Varkevisser van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Uiterlijk maandag moeten de zorgverzekeraars hun premies en polissen hebben gepubliceerd. Dan begint het grote vergelijken.

Overstappen
Vorig jaar stapte zes procent van de verzekerden over naar een andere verzekeraar. Het is de vraag hoe hoog dat percentage dit jaar zal zijn. Varkevisser waarschuwt: “Bij het vergelijken is het natuurlijk belangrijk om te kijken wat je echt kwijt bent bij welke verzekeraar, maar ook wat je krijgt voor je geld”. De hoogleraar van de Erasmus Universiteit waarschuwt voor internetverzekeringen. “Ze zijn vaak goedkoper, maar de keuze voor een ziekenhuis of medicijnen is dan weer beperkter. Bovendien moet je alles online regelen. Daar moet je zin in hebben, maar de mogelijkheid moet er ook zijn.”

Besparen via het eigen risico
Door het eigen risico te verhogen, kan er maandelijks bespaard worden. De verzekerde betaalt dan minder maandpremie. Echter wordt er bij een declaratie wel een hoger aandeel verwacht. Het verplichte eigen risico is in 2013 tenminste 350 euro.

Vergelijkingssites
Naast het vergelijken van premies en polisvoorwaarden kan de verzekerde ook gebruikmaken van vergelijkingssites. Daar waarschuwt Varkevisser wel voor: “Belangen kunnen op die sites een rol spelen.” Dat komt volgens Varkevisser vooral doordat die sites een percentage krijgen van elke verzekering die men afsluit via zo’n website.
Op Vergelijken-zorgverzekering.net worden alle zorgverzekeringen onafhankelijk beoordeeld.

Extra informatie
Het is volgens Marco Varkevisser sowieso een goed idee om zelf ook nog extra informatie te zoeken op de websites van de verschillende zorgverzekeraars. Op deze websites worden de polissen nog specifieker uitgelegd. Vervolgens kan die kennis weer gebruikt worden om het advies van de vergelijkingssite er naast te leggen. Dan kan er een weloverwogen besluit genomen worden.

Het is dus nog maar eens bevestigd: zorgverzekeringen vergelijken helpt om op de kosten voor een zorgpremie te besparen.

Vorige artikel:

Volgende artikel: