Hoeveel macht hebben zorgverzekeraars?

Zorgverzekeraars hebben te veel macht, volgens de drie PvdA-senatoren die tegen de versobering van de vrije artsenkeuze stemden. Dat was de belangrijkste reden om het wetsvoorstel in de prullenbak te gooien. Maar hoe groot is de macht nu eigenlijk echt?

2006
In 2006 voerde het toenmalige kabinet de marktwerking in de zorg in. De verzekeraars zouden zo verplicht zijn de zorg goedkoop en scherp in te kopen. Daardoor moeten de aanbieders de kwaliteit verbeteren. Als het beleid van de verzekeraar een verzekerde niet bevalt, kan hij of zij ieder jaar wisselen. Dat zou dan tot goedkopere en betere zorg moeten leiden.

De reuzen van de markt
De vier grootste verzekeraars Achmea, CZ, VGZ en Menzis hebben samen negentig procent van de markt in handen. Volgens de kleinere aanbieders staan ze machteloos tegen de reuzen. Daardoor krijgen huisartsen nog minimale vergoedingen en fysiotherapeuten en psychologen moeten onderhandelen over de vergoeding en het contract.

Nu moeten de verzekeraars nog in ieder geval 75 procent van de behandeling bij niet-gecontracteerde aanbieders vergoeden. Maar daar willen de zorgverzekeraars graag vanaf, omdat ze niets zien in therapieën als zwemmen met dolfijnen. Het gaat dus niet om de gangbare zorg. Het plan dat dinsdag sneuvelde in de Eerste Kamer, zou de inkoop van zorg nog scherper maken. Het zou er voor zorgen dat ze pas echt op kwaliteit kunnen inkopen.

Macht niet nodig
DSW-directeur Chris Oomen vindt al die extra macht niet nodig. Dat schrijft hij in een open brief aan minister Schippers: “Als zorg niet rechtmatig in rekening is gebracht, bijvoorbeeld omdat de gedeclareerde specialistische zorg niet door een medisch specialist is geleverd, hoeven zorgverzekeraars niets te betalen.” Hij vindt dat zorgverzekeraars niets hoeven te vergoeden als de behandeling eigenlijk geen doel had.

De consument heeft ook maar weinig macht. Zo’n 6,5 procent van de verzekerden stapte het afgelopen jaar over naar een andere zorgverzekeraar. Dat blijkt uit cijfers van zorginformatiecentrum Vektis. Zo’n 73 procent van de Nederlands heeft sinds 2006 nog nooit een overstap gemaakt.

Verandering
Misschien willen meer mensen overstappen als de zorgverzekeraars nog meer macht krijgen. Maar volgens de PvdA-senatoren hebben de zorgverzekeraars al genoeg macht. Zij willen dat de vrije artsenkeuze behouden blijft. Of dat zo is, valt nog maar te bezien. Minister Schippers heeft aanpassingen gemaakt aan haar wetsvoorstel. De Eerste Kamer moet nu weer opnieuw stemmen. De aanpassingen zouden er voor moeten zorgen dat ook de drie tegenstemmers over de brug komen.

Vorige artikel:

Volgende artikel: