Hepatitis C-medicijn toegevoegd aan basispakket

Zorgverzekeraars vergoeden vanaf volgende maand een nieuw medicijn tegen chronische hepatitis C. Het medicijn wordt dan toegevoegd aan het basispakket van de zorgverzekering. ‘Sovaldi’, zoals het medicijn heet, zou patiënten met hepatitis C daadwerkelijk kunnen genezen. Dat meldde zorgminister Edith Schippers afgelopen woensdag.

Doorbraak
Volgens de zorgminister is het medicijn een medische doorbraak. Patiënten kunnen er van genezen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderhandelde met de fabrikant over de prijs van het medicijn. Volgens de minister komt het medicijn nu voor een aanvaardbare prijs op de markt, waardoor zorgverzekeraars het medicijn vanuit de basiszorg kunnen vergoeden.

Sovaldi komt 1 november beschikbaar voor patiënten met hepatitis C in een vergevorderd stadium. Het medicijn zou oorspronkelijk vele miljoenen euro’s meer kosten dan minister Schippers heeft onderhandeld.

Grotere groep

Nu krijgen alleen nog patiënten in een vergevorderd ziektestadium van hepatitis C het medicijn vergoed vanuit de basisverzekering. Maar de zorgminister wil in de toekomst het medicijn toegankelijk maken voor een grotere groep patiënten. Daarover zijn Schippers en de fabrikant nu nog in overleg. Het medicijn wordt nu tot minimaal eind 2015 volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

De kosten voor het medicijn zijn trouwens niet helemaal van tafel: de patiënt betaalt wel een gedeelte voor het eigen risico van de zorgverzekering. Die bedraagt nu nog 360 euro, maar komend jaar gaat het eigen risico omhoog naar 375 euro. Dat is een verhoging van 15 euro ten opzichte van dit jaar.

Effectief
De ziekte chronische hepatitis C kan in veel gevallen pas na een aantal jaar klachten veroorzaken. Daarbij lopen patiënten altijd leverschade op. Zo krijgt ongeveer 2 tot 5 procent van de patiënten leverkanker. Volgens het ministerie van VWS is het nieuwe medicijn effectiever, minder belastend voor de patiënt en kan het medicijn uiteindelijk tot volledige genezing leiden.

Ziektebeeld
Hepatitis C is tot nu toe één van de meest voorkomende leverontstekingen in de wereld, schrijft de Nederlandse Leverpatiëntenvereniging op haar website. Zo’n 0,1 tot een halve procent van de Nederlanders draagt de ziekte.

De ziekte kan zich verspreiden via het gebruik van drugs met vuile, besmette spuiten. Ook bij gemeenschappelijk gebruik van scheermesjes en tandenborstels loopt men een verhoogd risico. Het is daarom belangrijk om al het materiaal, ook voor het zetten van piercings en tatoeages, goed te ontsmetten. Daarnaast komt de ziekte vaak ook voor bij Hiv-positieve mannen.

Vorige artikel:

Volgende artikel: