Help! Er gaat iets fout!

Wie net is overgestapt naar een andere zorgverzekering, kan nog wat moeilijkheden tegenkomen. Zo zijn er verzekerden die bijvoorbeeld nog geen zorgpas hebben ontvangen. Of waarbij de premie twee keer is afgeschreven. Lastig, maar natuurlijk zijn deze situaties op te lossen.

Tot wanneer kan ik nog overstappen?
Nog niet overgestapt, maar wel de oude zorgverzekering in 2013 opgestapt? Dan heeft u nog kort de tijd om een zorgverzekering te regelen. U kunt zich namelijk nog tot 31 januari 2014 aansluiten bij een andere zorgverzekeraar. Natuurlijk is er altijd een uitzondering op de regel. Dan kunt u het hele jaar door overstappen. Maar dan gaat het over incidenten. Zoals veranderde polisvoorwaarden of andere onjuistheden.

Te laat
Niet voor 31 december 2013 de oude zorgverzekering opgezet? Dan moet u helaas een jaar wachten. Rond het einde van het jaar geven de verzekeraars consumenten weer de mogelijkheid om over te stappen.

Wel de oude verzekering opgezegd maar nog geen idee welke aanbieder u moet kiezen? Dan is het goed om verzekeringen te vergelijken. Via onze website kunt u uitvinden welke zorgverzekeraar het voordeligst is.

Nog geen zorgpas
Wie overstapt, ontvangt altijd een bevestiging van de zorgverzekeraar. Vaak duurt het daarna nog drie weken totdat de verzekeraar de zorgpas stuurt. Het kan zijn dat u de pas al bij de bevestiging krijgt. Iedere verzekeraar bepaalt zelf of ze het pasje bij de bevestiging sturen, of daar een aparte brief voor sturen.

Na 3 weken nog geen verzekeringsbewijs? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met de zorgverzekeraar. Er wordt namelijk vaak naar de zorgpas gevraagd bij zorgverleners, zoals ziekenhuizen en tandartsen. Maar ook als u naar het buitenland gaat is het belangrijk de zorgpas te hebben. Dankzij deze pas weten zorgverleners in het buitenland namelijk dat u in Nederland bent verzekerd, en op welke manier.

Twee keer premie afgeschreven
Een veel voorkomend euvel is de premie. Veel verzekerden klagen over het feit dat zowel de nieuwe als de oude zorgverzekeraar de premie voor januari heeft afgeschreven. ‘Ben ik dan dubbel verzekerd?’ is een vaak gestelde vraag. Het antwoord hierop: ‘Nee.’ In Nederland kunt u namelijk niet dubbel verzekerd zijn.

De oude verzekeraar stort de premie terug, zodra de opzegging is verwerkt. Vaak kunnen de zorgverzekeraars alle overstappers niet aan. De verzekeraars krijgen het te druk en dan duurt het even voordat u de te veel betaalde premie terug krijgt. Wie daar niet op kan wachten, kan de automatische incasso terugdraaien. Dat kan heel eenvoudig via internetbankieren. De bank weet daarover meer.

Een keuze maken
De verzekerde die in december de zorgverzekering heeft opgezegd, staat nu voor de keuze: ‘welke zorgverzekeraar kies ik?’ Ons advies daarin is om niet voor de goedkoopste zorgverzekering te kiezen, maar voor de voordeligste. Bij welke zorgverzekeraar profiteert u in uw situatie het meest? Door op de voorpagina van Vergelijken-Zorgverzekering in te vullen welke zorgbehoeften u heeft, komt u er achter welke verzekering het beste bij u past. De goedkoopste zorgverzekeraar – die bij uw wensen past – komt dan bovenaan te staan. Door op ‘info & afsluiten’ te klikken, komt u uit bij de website van de aanbieder.

De website van de aanbieder voorziet vaak in informatie over de polisvoorwaarden. Lees de voorwaarden rustig door. Vaak is het ook even goed kijken of u nu te maken heeft met een restitutiepolis of met een naturapolis. Hoe dat precies zit, leest u hier.

Vorige artikel:

Volgende artikel: