Ik heb de ziekte van Crohn. Wat nu?

In Nederland zijn er meer dan 55.000 mensen die een darmaandoening hebben. Iets minder dan de helft van deze patiënten, zo’n 21.000, lijden aan de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking aan de organen die de spijsvertering regelen.

Door de ziekte kunnen er allerlei ongemakken ontstaan, die de maag behoorlijk kunnen ontregelen. Daarbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld problemen met de ontlasting of maagzuur. Voor deze problemen zijn wel medicijnen verkrijgbaar, maar de vraag is of de zorgverzekeraars eventuele operaties of medicijnen voor de maag vergoeden. Daar leggen we in dit artikel meer over uit.

Medicijnen
Ten eerste kijken we naar de minder ingrijpende behandelingen. De ziekte van Crohn is een chronische ziekte, wat inhoudt dat deze niet te genezen valt. Toch zijn er wel medicijnen op de markt die de klachten kunnen verlichten en ervoor kunnen zorgen dat de gevolgen van de ziekte zo klein mogelijk blijven.

Bij de ziekte van Crohn kunnen ontstekingen overal in het spijsverteringsstelsel optreden. Daardoor kan de patiënt erg ziek worden, maar er zijn ook gevallen bekend waarbij mensen er eigenlijk amper last van hebben.

Voor de mensen die zelfs een operatie of een ziekenhuisopname nodig hebben, zijn er medicijnen zoals ontstekingsremmers, TNF-blokkers en antibiotica. Deze medicijnen worden doorgaans wel vergoed door de basisverzekering, maar in sommige gevallen, zoals bijvoorbeeld bij maagzuurremmers, is er een verklaring nodig dat het om een chronische ziekte gaat.

Alleen het goedkoopste merk of de goedkoopste variant wordt doorgaans vergoed door de zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars mogen dat doen op basis van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) en het preferentiebeleid. Zolang dezelfde werkzame stof wordt aangeboden, mag de zorgverzekeraar zelf bepalen welk merk er wordt vergoed. Andere merken moet de zorgverzekeraar ook wel vergoeden, maar die worden vaak maar deels vergoed of er geldt een eigen bijdrage op. Die eigen bijdrage kan niet afgetrokken worden van het wettelijk verplichte eigen risico bedrag.
Wie twijfelt over wat er wel of niet vergoed wordt op het gebied van medicijnen, kan beter even contact opnemen met de zorgverzekeraar.

Hulpmiddelen
Naast medicijnen kunnen patiënten die lijden aan de ziekte van Crohn ook in aanmerking komen voor vergoeding van hulpmiddelen. Drink- en sondevoeding wordt via de basisverzekering vergoed door de zorgverzekering. Ook stomamateriaal wordt volledig vergoed door de zorgverzekering. Ook hier geldt, net als bij de vergoeding van de medicijnen, dat duurdere merken en materialen soms niet vergoed worden door de zorgverzekeraar. In dit geval kan het raadzaam zijn contact op te nemen met de zorgverzekeraar of een aanvullende dekking af te sluiten.

Basisverzekering of aanvullend?
De vraag blijft natuurlijk: voldoet mijn basisverzekering of moet ik ook een aanvullende zorgverzekering afsluiten? Eigenlijk verschilt het antwoord op deze vraag per patiënt. Bij sommige patiënten slaan de medicijnen tegen de klachten van de ziekte van Crohn niet aan. In dat geval is het soms nodig om een stamceltransplantatie uit te laten voeren. Sinds 1 januari 2014 wordt deze stamceltransplantatie in bijzondere gevallen vergoed door de basisverzekering.

Bij deze ingreep worden de stamcellen verwijderd en worden bloedcellen in het lichaam kapotgemaakt. Deze behandeling valt over het algemeen te vergelijken met een chemokuur. De gezonde stamcellen worden bewaard en na de behandeling weer teruggezet in het lichaam. Daarmee worden nieuwe, gezonde bloedcellen aangemaakt.

De behandeling is overigens niet volledig zonder risico’s, maar kan wel verlichting bieden doordat ontstekingen aan de darmwand kunnen verwijderd worden. De behandeling is behoorlijk prijzig en ook nog eens risicovol. Daarom komen alleen patiënten van de ziekte van Crohn in aanmerking die volledig uitbehandeld zijn. Andere behandelmethoden moeten dus al uitgeprobeerd zijn en het moet bewezen zijn dat deze behandelingen geen effect hebben gehad op de klachten. Patiënten bij wie de medicatie wel aanslaat, komen niet in aanmerking voor deze behandeling.

Meer dan deze behandeling en een handjevol medicijnen wordt niet vergoed door de basisverzekering. Het is dan ook het overwegen waard een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Aanvullende zorgverzekering
Patiënten met de ziekte van Crohn die meer zorg nodig hebben, kunnen overwegen een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. De aanvullende dekking kan bijvoorbeeld dekking bieden tegen een eigen bijdrage van de medicatie. Ook kunnen patiënten baat hebben bij dieetadvies. Dieten worden over het algemeen niet gedekt door de zorgverzekeraar, maar het bezoek aan een diëtist wordt bij een aanvullende zorgverzekering wel vergoed.

Pas op met het overstappen naar andere zorgverzekeraars als de verzekerde op dit moment een redelijk goede aanvullende zorgverzekering heeft. Bij de aanvullende zorgverzekering geldt in tegenstelling tot bij de basisverzekering geen acceptatieplicht. Dit houdt in dat de zorgverzekeraar de verzekerde mag weigeren. Daarmee is de kans dat een patiënt eenzelfde pakket tegen een goedkopere prijs vindt en aangenomen wordt, klein. De zorgverzekeraars hanteren doorgaans medische selecties en daardoor kunnen mensen met de ziekte van Crohn voor de situatie komen te staan dat zij geweigerd worden voor een aanvullende zorgverzekering.

Er is overigens wel eens speciale collectiviteitsverzekering voor mensen die lijden aan deze ziekte. Een gelijkende ziekte op de ziekte van Crohn, is Colitis Ulcerosa. Deze twee ziekten zijn verenigd in één belangenvereniging: de Crohn en Coltis Ulcerosa Vereniging Nederland. Deze vereniging biedt een collectiviteitskorting op aanvullende zorgverzekeringen en ook de basisverzekering.

Vorige artikel:

Volgende artikel: