Grootste zorgverzekeraar Nederland gaat reorganiseren

De grootste zorg- en schadeverzekeraar van Nederland, Achmea, gaat de komende drie jaar vierduizend banen schrappen. Daarmee verdwijnt meer dan één op de vijf arbeidsplaatsen bij de verzekeraar.

De komende drie jaar vindt er een flinke reorganisatie plaats. De bedoeling is de reorganisatie op een zo natuurlijk mogelijke wijze te laten verlopen. Daarmee bedoelt Achmea dat er een basis komt waarop medewerkers vrijwillig ontslag kunnen nemen. De woordvoerder van Achmea noemt gedwongen ontslagen wel onvermijdelijk. Op dit moment werken er nog 19.000 mensen bij de grootste verzekeraar van Nederland.

Ontslagen noodzakelijk
Volgens bestuursvoorzitter Willem van Duin is het ontslaan van medewerkers noodzakelijk. Dat zei hij in een internet met EenVandaag. Het massaontslag zou nodig zijn om “de marktleiderspositie in Nederland te kunnen behouden.” Volgens hem verandert het gedrag van consumenten ook in zekere zin.

Binnen het bedrijf worden er geen uitzonderingen gemaakt, en zullen er binnen alle sectoren binnen Achmea ontslagen gaan vallen. “Het gaat over de hele organisatie. Het is organisatie-breed.” Zowel mensen van de klantenservice als bestuurders kunnen ontslagen worden, zo zegt Van Duin.

Grootste zorgverzekeraar
Dat Achmea een gedwongen reorganisatie boven het hoofd hangt, is opmerkelijk. Achmea is met een omzet van 20 miljard euro de grootste zorgverzekeraar van Nederland en beheert merken als Zilveren Kruis, Avéro, Agis, FBTO en Interpolis. De verzekeraar heeft ruim vijf miljoen verzekerden. Ook Centraal Beheer is een onderdeel van Achmea.

Volgens FNV Bondgenoten is het bericht dat afgelopen week de medewerkers van Achmea trof “een zure boodschap voor de mensen bij Achmea”. Karin Heynsdijk opteert dat er gezien de krimp in de financiële sector er vooral plaats moet komen voor trainingen, omscholingen en loopbaancoaches. “Het kan en moet nu allemaal van start gaan”, zegt Heynsdijk.

Krimp
In februari liet topman Van Duin al weten bij publicaties van de jaarcijfers dat de bedrijfskosten over twee jaar 200 miljoen euro lager moeten zijn. Volgens nieuwsblad NRC is er bij Achmea sprake van een flinke krimp. De inkomsten en winsten daalden. De zorgverzekering is volgens de krant niet langer meer de belangrijkste bron van inkomsten voor Achmea: er worden minder basisverzekeringen en aanvullende polissen verkocht.

Voornamelijk schadeverzekeringen deden het goed bij Achmea. Het aantal mensen dat een zorgverzekering bij Achmea afsloot, daalde met 100.000. Bovendien heeft Achmea meer schulden dan het kan betalen: de zogenaamde solvabiliteit ging met 4 tot 8 procent achteruit. Er werd langdurig meer winst uitgekeerd dan er binnenkwam.

Scherpere kapitaaleisen
Waarschijnlijk is de stap van Achmea het gevolg van strengere eisen die Europa heeft aangekondigd. Het is niet duidelijk of de verzekeraar ook financiële doelen heeft gesteld bij de reorganisatie. Binnen Europa komen er strengere kapitaaleisen voor verzekeraars. De woordvoerder van Achmea bevestigt dat ook deze ontwikkelingen binnen de Europese Unie meespelen in het besluit van de verzekeraar om te reorganiseren.

Achmea is in handen van aandeelhouders zonder winstoogmerk. De Rabobank is voor een derde eigenaar van Achmea.

Vorige artikel:

Volgende artikel: