Geld voor ouderenzorg gaat op aan energiekosten

De ouderenzorg is jaarlijks 400 miljoen euro kwijt aan energiekosten. Daardoor overschrijden zorginstellingen de energiebudgetten met vijftig procent. Zorginstellingen gebruiken daarom geld, dat oorspronkelijk bedoeld was voor de zorg, om energierekeningen te betalen. Dat zeggen deskundigen in het blad HEADline.

Kosten onderschat
De deskundigen in het blad zeggen dat de ouderenzorg vaak de energiekosten onderschat. Die valt in vergelijking met andere branches vaak hoger uit dan gedacht. Dat heeft vooral te maken met de slechte isolatie van onder anderen verzorgingstehuizen. Daardoor is er ook grote vraag naar warmte in de gebouwen.

Per cliënt betaalt de ouderenzorg zo’n 156 euro aan energiekosten. Dat staat gelijk aan wat een compleet gezin maandelijks kwijt is aan de stroomrekening. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) becijfert dat een alleenstaande oudere zo’n 100 euro aan energie verbruikt. Daardoor blijft het verblijf in een verzorgingstehuis duur.

Geld voor de zorg
Per cliënt variëren de kosten van 79 tot 116 euro. En dat geld hebben zorginstellingen niet. Daarom vangen ze de tekorten in hun energiebudgetten op met geld oorspronkelijk bedoeld is voor de zorg. Dat zeggen in ieder geval de auteurs van HEADline.

Innovatieorganisatie TNO deed onderzoek naar de energiekosten in de ouderenzorg. Met vrij simpele maatregelen kunnen instellingen zo’n 100 miljoen euro besparen. Daarvoor moet de ouderenzorg dan wel eerst investeren in onder anderen isolatie. Over vijf jaar zouden de kosten er dan uit zijn.

Renoveren
Volgens de organisatie zou de ouderenzorg zelfs tot 45 procent op de kosten kunnen besparen als zorginstellingen gebruik zouden maken van zonnecollectoren, PV-cellen, windturbines en warmte-koudeopslag. In dat geval zou de prijs voor het verblijf in een instelling een stuk verder omlaag kunnen.

TNO stelt dat zo’n 536 gebouwen in de ouderenzorg geschikt zijn voor renovatie. Door de energiebesparende maatregelen in te voeren, kan het geld dat bestemt is voor zorg, ook daadwerkelijk weer voor de zorg gebruikt worden.

Vorige artikel:

Volgende artikel: