Geen behandelingen of hulpmiddelen uit basispakket, wel nieuwe behandelingen toegevoegd

Er verdwijnen in 2013 geen behandelingen of hulpmiddelen uit het basispakket. Dat heeft minister Schippers besloten. Wel worden er twee nieuwe behandelingen toegeslaten. Ook wordt de bekostiging van twee andere soorten medische hulpmiddelen veranderd.

Nieuwe behandelingen in het pakket
De zorgminister besloot twee nieuwe vormen van zorg voorwaardelijk tot het basispakket voor 2014 toe te laten. Het gaat daarbij onder andere om de speciale behandelingen voor patiënten met geinfecteerde pancreas-necrose. Pancreas-necrose houdt in dat het weefsel van de alvleesklier afsterft. Voor de patiënten met deze aandoening, is een behandeling gevonden. Die behandeling wordt in 2014 vergoed uit de basiszorg.

Ook patiënten met een ernstige vorm van de ziekte van Crohn kunnen rekenen op hulp van de overheid. Door het toevoegen van de behandelingen aan het basispakket, kunnen meer patiënten geholpen worden. Voorwaarde voor de toelating is wel, dat de werking en de kosten daarvan bewezen worden.

Generalistische basis-GGZ
In 2013 werden nog maximaal vijf consulten bij een eerstelijns psycholoog vergoed. In 2014 wordt het maximum aantal consulten opgeheven. De overheid deelt in 2014 het aantal behandelingen in door middel van zorgcategorieën. Dit systeem heet ‘de nieuwe Generalistische Basis-GGZ.’ Door het opheffen van het systeem kunnen patiënten meer dan vijf behandelingen vergoed krijgen.

Voorheen werd een patiënt die meer dan vijf behandelingen nodig had doorgestuurd naar gespecialiseerde zorg. Daardoor wordt de zorg onnodig duur. Het opheffen van het systeem is een goedkopere, maar ook efficiëntere oplossing. De gespecialiseerde zorg kan zich volgens de overheid nu meer op ingewikkelde gevallen richten. Patiënten met stabiele, chronische problemen, worden nu ook toegelaten tot de basis GGZ.

Thuisdialyse
Verzekerden met nierproblemen kunnen in 2014 ook opgelucht ademhalen. De thuisdialyseapparatuur behoort in 2014 tot de medisch-specialistische zorg. Daarbij horen ook allerlei noodzakelijke toebehoren. Denk daarbij aan extra hulpmiddelen, de instructie, de ondersteuning, de begeleiding en het onderhoud en reparatie.

In het oude systeem werden deze kosten weggezet onder de vergoeding voor ‘een medisch hulpmiddel’. Daardoor was het ziekenhuis verantwoordelijk voor de prestaties in de toekomst. Daar komt nu verandering in: de zorgverzekeraar is straks verantwoordelijk voor eventuele aanpassingen aan de woning van de patiënt. Daardoor hoeft de verzekerde zich geen zorgen te maken over de kosten. De premie gaat er ook niet van omhoog.

Vacuümpomp
Tot slot voegt de overheid ook de vacuümpomp toe aan het basispakket. Deze pomp zorgt ervoor dat wondinfecties worden opgelost. Door het gebruik van de pomp verbetert de doorbloeding van de wondranden en kan een wond genezen. De overheid vergoedt de vacuümpomp niet langer apart (zoals nu het geval is), maar als onderdeel van de vacuümtherapie. Daardoor komt de verantwoordelijkheid voor de therapie nu in zijn geheel bij het ziekenhuis te liggen. De verzekerde merkt daar, voor wat betreft de kosten, niets van.

Vorige artikel:

Volgende artikel: