Hoe gaat de vrije artsenkeuze veranderen?

Iedere verzekerde mag zelf bepalen naar welke huisarts of hulpverlener hij of zij gaat. Dat noemt de zorgverzekeraar ‘vrije artsenkeuze’. Maar vanaf 2016 gaat die vrije artsenkeuze flink op de schop. Zorgverzekeraars zijn dan waarschijnlijk niet meer verplicht de zorg van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder te vergoeden.

Hoe zit het nu?
Nu nog kunnen Nederlanders kiezen voor een naturapolis of een restitutiepolis. Bij een naturapolis krijgen patiënten alleen de behandelingen bij een gecontracteerde zorgaanbieder vergoed. Gaat de verzekerde naar iemand anders, dan moet hij of zij een eigen bijdrage betalen.

Bij een restitutiepolis krijgt de verzekerde voor vrijwel alles een vergoeding volgens de normale tarieven. Het maakt dan ook niet uit of de zorgverzekeraar een contract met de hulpverlener heeft. Maar dat merkt de verzekerde dan ook aan de prijs voor zo’n zorgverzekering.

Geen vergoeding
Zodra zorgminister Schippers de Zorgverzekeringswet definitief aanpast, hoeven zorgverzekeraars niets meer te vergoeden als de verzekerde naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat. Daar komen dan speciale polissen aan. Naar verwachting zullen zorgverzekeraars dan ook de huidige naturapolissen aanpassen.

Nu krijgt de verzekerde nog wel een gedeelte vergoed bij een bepaald ziekenhuis. Vanaf 2016 komt dat te vervallen. Daarom is het goed om nu al te kijken naar wat er allemaal verandert. Het zou onredelijk zijn als de verzekerde niet meer zelf een huisarts, tandarts, fysiotherapeut, wijkverpleegkundige of verloskundige mag kiezen. Daarom blijft dat bestaan.

De zorgverzekeraar verwijst door
De zorgverzekeraar beslist vanaf 2016 naar welke hulpverlener de verzekerde moet. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u verplicht naar een bepaalde medisch specialist, psycholoog of een andere behandelaar moet. Anders krijgt u de zorg niet vergoed. Maar natuurlijk kan de zorgverzekeraar niet dwingen. Dat houdt in dat de verzekeraar nog altijd zelf kan kiezen wél zelf voor een specialist te kiezen, maar dan vergoedt de verzekeraar dus niets. Kortom: de verzekerde zal het zelf moeten betalen. Aan hulp bij de spoedeisende hulp verandert niets.

Switchen van zorgverzekeraar
Natuurlijk kan het ook omgekeerd werken. Dan kijkt u welke zorgverzekeraars een contract met de door u gewenste zorgaanbieder hebben. Het is een goed idee jaarlijks te kijken naar die contracten: een contract kan namelijk ieder jaar ontbonden worden. Anders is het een idee om over te stappen van zorgverzekeraar. Uiteraard kan de verzekerde ook bij de zorgverlener zelf terecht om te vragen of er nog iets wijzigt in de samenwerking met verzekeraars.

Vorige artikel:

Volgende artikel: