Fysiotherapie in 2013: zo zit het

In 2013 zijn er een hoop veranderingen in de zorg. Zo worden bijvoorbeeld sommige hulpmiddelen niet meer voorgoed. Maar hoe zit dat met zorg als fysiotherapie?

Fysiotherapeutische hulp kent een vergoeding vanuit de basisverzekering. Aan zo’n vergoeding zit wel een aantal voorwaarden. Zo hangt de vergoeding bijvoorbeeld af van de leeftijd van de verzekerde, maar ook of er sprake is van een chronische aandoening. Fysiotherapie is altijd te verzekeren via een aanvullende verzekering, overigens.

Onder de 18 jaar
Voor verzekerden onder de 18 jaar geldt dat ze de eerste negen behandelingen volledig vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Wie na die 9 behandelingen nog meer fysiotherapie nodig heeft, krijgt nog een keer 9 behandelingen vergoed.
Het komt voor dat een verzekerde onder de 18 een chronische aandoening heeft. Deze krijgt dan alle behandelingen vergoed. Voorwaarde is dan wel dat die chronische aandoening op de lijst van chronische aandoeningen staat. Als de aandoening niet op de lijst staat, bestaat er een reële kans dat de verzekeraar niets vergoed. Daarnaast is het zo dat bij sommige aandoeningen een maximaal aantal maanden recht op behandelingen gehanteerd wordt.

Voor 18 jaar en ouder
Chronisch zieken van 18 jaar en ouder betalen de eerste 20 fysiotherapeutische behandelingen zelf. Vaak is het zo dat een aanvullende verzekering uiteindelijk goedkoper is dan alleen een basisverzekering waarbij de eerste 20 behandelingen zelf betaald moeten worden. Voor fysiotherapiebehandelingen zijn geen vaste prijzen, waardoor het lastig is een goede afweging te maken. Vraag daarom bij de fysiotherapeut wat een behandeling kost. Maak vervolgens een schatting van hoeveel behandelingen er benodigd zijn en maak dan een afweging.

Toch een aanvullende verzekering?
Het kan erg verstandig zijn om toch een aanvullende verzekering voor fysiotherapie af te sluiten, die minimaal 20 behandelingen vergoed. Een aanvullende verzekering is meestal stukken goedkoper dan 20 behandelingen zelf betalen.

Aanvullende verzekeringen vergelijken
De premies voor een aanvullende verzekering zijn sterk verschillend. Er zijn ook nog eens verschillen in het aantal behandelingen die de verzekerde vanuit de aanvullende verzekering vergoed krijgt. Zorgverzekeraars vergelijken is een goede manier om uit te vinden of het noodzakelijk is om een aanvullende verzekering af te sluiten en bij welke zorgverzekeraar je daarbij het voordeligst uit bent.

Vorige artikel:

Volgende artikel: