FNV klaagt over reclamespotjes ministerie

FNV Zorg & Welzijn klaagt over de reclamespotjes van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In de commercials legt de overheid de veranderingen en bezuinigingen in de zorg uit. Volgens FNV zijn de reclames ‘misleidend’.

‘Nederland in slaap sussen’
Met de reclamespotjes probeert de overheid Nederlanders te informeren over het nieuwe zorgstelsel en de bezuinigingen. Zo wordt er bijvoorbeeld uitgelegd waarom het nuttig is dat de gemeente bepaalde taken in het pakket krijgt. Maar volgens FNV Zorg & Welzijn zijn dat ‘mooie verhaaltjes van Schippers en Van Rijn’.

Daarom heeft FNV een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. De spotjes zouden geen eerlijke informatie geven. De Reclame Code Commissie zei eerder al dat de spotjes niet onder de noemer ‘reclame’ valt en de commissie daarom niet bevoegd is een oordeel te vellen.

Website
Op de website van FNV schrijft kwartiermaker Corrie van Brenk dat minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn Nederland in slaap proberen te sussen: “In de spotjes worden verwachtingen gewekt die voor veel mensen niet waargemaakt kunnen worden. Er wordt een verhaal verteld, waarbij de zorg beter wordt en er altijd zorg zal zijn als dat nodig is. Terwijl we nu al zien dat er juist heel veel zorg verdwijnt.”

Acties
Zorgmedewerkers trekken al langere tijd aan de bel bij FNV. Ze voeren acties en wijzen de lokale en landelijke politiek op hun verantwoordelijkheden. Volgens de belangenbehartiger ‘staan de misleidende reclamespotjes in schril contrast met het willekeurige beleid van gemeenten, met de duizenden ontslagen die er in de zorg vallen, het sluiten van honderden verzorgingshuizen en de ouderen die hun zorg verliezen’.

Van Brenk wijst op een spotje over een oude mevrouw met beweegproblemen. Ze ‘zal straks thuis aanvullende ondersteuning krijgen van professionals en haar gemeenten’. Maar volgens FNV is dat niet juist, vanwege de bezuinigingen in de gemeenten. Vanaf 1 januari is niet de overheid, maar de gemeente verantwoordelijk voor de zorgtaken.

Valse beloftes
In een ander reclamespotje verhuist een dementerende man naar een zorginstelling. Compleet de andere wereld, volgens de belangenbehartiger: “In werkelijkheid wil het kabinet juist dat deze mensen langer thuis blijven wonen. De spot wekt de illusie dat dementerenden zo naar een instelling kunnen. In de praktijk wordt dat juist moeilijker.” Volgens Corrie van Brenk doet het ministerie het nieuwe zorgstelsel mooier voorkomen dan het is.

Vorige artikel:

Volgende artikel: