Eigen risico zorgverzekering

Bij het afsluiten van de wettelijk verplichte basis zorgverzekering hoort ook een wettelijk verplicht eigen risico. Naast het wettelijk verplichte eigen risico bestaat er ook een vrijwillig eigen risico waarmee de maandelijks te betalen premie omlaag gebracht kan worden. De premie eigen risico bedraagt in 2015 nog 375 euro, maar wordt per 1 januari 2016 verhoogd naar 385 euro per persoon.

Pas wanneer de verzekerde het eigen risicobedrag volledig verbruikt heeft, zal de dekking worden overgenomen door de zorgverzekering.

Kosten
De zorgverzekeraar heeft als functie om de verzekerde te behoeden tegen hoge financiële kosten die komen kijken bij de zorg in Nederland. Om te zorgen dat de zorg in Nederland enigszins betaalbaar blijft, hebben politieke partijen besloten om een eigen risico in te voeren. Het eigen risico stijgt gestaag, en is al tijden een onderwerp van discussie bij verkiezingen.

Met het instellen van een wettelijk eigen risico kan ook voorkomen worden dat verzekerden voor kleine kwaaltjes naar de dokter gaan. Wie kerngezond is, kan er voor kiezen om zelfs een verhoogd eigen risico aan te vragen bij de verzekeraar. Aangezien de verzekerde amper zorg nodig heeft, kan hij door een hoger eigen risico aan te vragen – die hij nooit zal bereiken – besparen op de maandelijkse premie van de zorgverzekering.

Verplicht
Het wettelijk eigen risico van 375 euro is een verplicht eigen risico waarmee de zorg in Nederland betaalbaar gehouden wordt. Het eigen risico 2016 bedraagt per 1 januari 2016 385 euro. Of daarna de premie nogmaals verhoogd wordt, is afhankelijk van het kabinet. Er zijn diverse partijen die het wettelijke eigen risico niet langer meer als vaste prijs willen instellen. In het vervolg moet het eigen risico dan vastgesteld wordt aan de hand van het inkomen van de verzekerde.

Lang niet iedereen in Nederland heeft ook daadwerkelijk voor 375 euro aan zorg nodig. Wie niet zoveel zorg nodig heeft, hoeft dus ook minder eigen risico te betalen: je betaalt alleen wat je verbruikt.

Vrijwillig
Als je gezond bent en weinig zorg nodig hebt, is het wellicht verstandiger om een verhoogd eigen risico in te dienen. Daarmee betaal je dus een hoger eigen risico als er wel wat gebeurt. Maar door het verhoogde eigen risico kan de maandelijkse premie zorgverzekering omlaag gebracht worden. Dit houdt in dat als je dus weinig verbruikt, je behoorlijk kan besparen op de zorgverzekering.

Vrijstelling
Het wettelijk verplichte eigen risico is echter voor een aantal groepen uitgezonderd. Verzekerden onder de achttien jaar zijn gratis verzekerd en hoeven geen premie te betalen. Dit houdt ook automatisch in dat de minderjarige nog geen eigen risico hoeft te betalen. Ook tandheelkundige zorg wordt gratis meeverzekerd.

Ook voor bijvoorbeeld kraamzorg, de griepprik (onder bepaalde doelgroepen) en nier- of levertransplantatie geldt geen wettelijk verplicht eigen risico.

Besparen
Naast een verhoogd eigen risico nemen is er nog een manier om te besparen op de zorgverzekering: zorgverzekeringen vergelijken. Daarmee kunnen alle premies op een rij gezet worden, en kun je zodoende een voordelige keuze maken.

Vorige artikel:

Volgende artikel: