Eigen risico toch niet inkomensafhankelijk

Het eigen risico in de zorg wordt toch niet inkomensafhankelijk. Het deel dat de verzekerde zelf bijdraagt aan de zorgkosten, blijft voor iedereen op 350 euro. Oorspronkelijk was in het regeerakkoord afgesproken dat het eigen risico inkomensafhankelijk zou worden, maar dat idee is van tafel. De coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het eens geworden over het schrappen van het inkomensafhankelijke eigen risico. Dat meldt de NOS aan de hand van meerdere bronnen.

Niet omhoog
De komende tijd blijft het eigen risico 350 euro. Voor iedereen, ongeacht het salaris dat de verzekerde verdient. Het eigen risico gaat alleen nog omhoog, als daar een goede oorzaak toe is. Bijvoorbeeld inflatie kan leiden tot een verhoging van het eigen risico.

In plaats van een inkomensafhankelijk eigen risico, compenseert de overheid de zorgkosten voor gezinnen met een laag inkomen. Deze gezinnen krijgen meer zorgtoeslag. Veelverdieners betalen meer belasting. Daardoor blijft het huidige zorgstelsel betaalbaar.

Verplicht
Het eigen risico is verplicht voor iedere verzekerde van achttienjaar en ouder. Ook met de nieuwe plannen betaalt de verzekerde geen kosten voor de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg.

Plan niet haalbaar
De plannen voor het inkomensafhankelijk eigen risico zijn afgeblazen, omdat ze onuitvoerbaar bleken te zijn. Oorspronkelijk zou het nieuwe eigen riico in 2015 ingaan. Hogere inkomens zouden dan meer eigen risico betalen, terwijl gezinnen met een lager inkomen minder hoefden te betalen. Uiteindelijk bleken die plannen niet realistisch.

Afschaffen
De hoogste inkomens verliezen voortaan de algemene heffingskorting. Op die manier dragen zij meer af aan de belasting. Het geld dat wordt bespaard door de afschaffing van de heffingskorting, wordt besteed aan de zorg. Daardoor is het laten blijven van het huidige eigen risico te betalen.

Volgens bronnen binnen de PvdA en VVD, ontstaat door het schrappen van het inkomensafhankelijk eigen risico ‘een eerlijker en beter uitvoerbare situatie’.

Officieel zijn er over de nieuwe beslissing nog geen mededelingen gedaan. Het is onderdeel van de nog geheime Prinsjesdagstukken.

Meer mensen aan het werk
Het kabinet wil graag zoveel mogelijk mensen aan het werk hebben. Daarom heeft het kabinet ook nog eens 100 miljoen euro gereserveerd voor kinderopvang. Op die manier hoopt de coalitie steun te krijgen van D66 en GroenLinks, voor de hervormingen van de kindregelingen. Die plannen worden dinsdag gepresenteerd. Dat blijkt uit bronnen van de NOS.

Kritiek
D66 en GroenLinks zijn niet blij met het afzeggen van het inkomensafhankelijk eigen risico. Volgens deze partijen kiest het kabinet er steeds voor om de belasting van werkenden te verhogen. Daardoor wordt werken onaantrekkelijk, volgens D66. Vooral de timing is niet erg handig, zegt de partij. Met name de economische crisis en de oplopende werkloosheid zorgen ervoor dat de timing onhandig is.
Volgen GroenLinks blijft er nog maar weinig over van de doelstelling van ‘eerlijk delen’ uit het regeerakkoord.

Vorige artikel:

Volgende artikel: