Eerste vier nieuwe zorgpremies bekend

De eerste vier nieuwe premies voor de zorgverzekeringen zijn bekend. Zorgverzekeraars IZZ en VGZ kwamen vandaag met hun premies voor 2015. DSW maakte bijna twee weken geleden traditioneel als eerste haar nieuwe premie bekend.

Tien tot twintig euro extra
Verzekerden moeten bij IZZ ruim een tientje extra rekenen voor een zorgverzekering. Dat geldt zowel voor een zogenaamde restitutiepolis als voor een naturapolis. Bij een restitutiepolis heeft de verzekerde zelf de keuze naar welke zorgaanbieder hij of zij gaat. Bij een naturapolis is de premie lager, maar bepaalt de zorgverzekeraar bij welke zorgaanbieder de verzekerde een behandeling krijgt.

VGZ maakte als eerste grote zorgverzekeraar de premie bekend. Ook bij het moederbedrijf van IZZ stijgt de zorgpremie. De goedkoopste basisverzekering kost in 2015 97,95 euro per maand. Dat is ruim 20 euro meer dan de goedkoopste zorgverzekering die de verzekeraar nu aanbiedt.

Univé kwam later in de middag met de nieuwe zorgpremie. De huidige leden van de zorgverzekeraar betalen in 2015 voor de naturapolis ‘Geregeld’ 11,05 euro meer per maand. De restitutiepolis ‘Vrij’ kost 12,05 euro meer. Maandelijks kost een basisverzekering straks zo’n 112 euro. Wie zich collectief verzekert, krijgt een korting van tien procent. De premies kosten dan nog 96,30 euro en 100,80 euro.

Gelijke premie
De premiestijgingen vallen tegen, want zorgverzekeraar DSW houdt de premie gelijk. Traditioneel volgen de andere verzekeraars de trend van DSW. Maar dit jaar dus niet. Naar verwachting verhogen ook de andere zorgverzekeraars de premie voor volgend jaar.

De zorgverzekeraars Menzis, CZ en Achmea komen over een paar dagen ook met hun zorgpremies. Dan wordt nog duidelijker wat een basiszorgverzekering in 2015 gaat kosten.

Niet voor iedereen
Niet iedere verzekerde gaat meer betalen. De zorgpremie hangt namelijk af van de persoonlijke situatie. Sommige consumenten kiezen ervoor zich via een zorgcollectief te verzekeren. Die profiteren dan van korting. Ook het ophogen van het vrijwillig eigen risico is een manier om te besparen. Door zorgverzekeringen te vergelijken op de persoonlijke situatie, is het mogelijk de voordeligste zorgverzekeringen te vergelijken.

Alle zorgverzekeraars moeten hun premies voor 19 november bekendmaken. Pas dan kan de verzekerde een goede vergelijking maken. Vergelijken-Zorgverzekering heeft ook een paar goede bespaartips op een rijtje gezet.

Vorige artikel:

Volgende artikel: