Een collectieve zorgverzekering: is dat handig?

Een collectieve zorgverzekering kan zorgen voor een flinke besparing op de zorgpremie. Maar het is niet voor iedere verzekerde even voordelig. Als onderdeel van een collectief, krijgt de verzekerde namelijk de zorg voor een hele groep. Een collectieve zorgverzekering is dus niet persoonlijk. Daarom is het goed om nog eens te kijken naar deze verzekering, zegt André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), na aanleiding van het rapport ‘De stem van de verzekerde’.

Een groep met dezelfde verzekering
Een collectieve zorgverzekering is feitelijk dezelfde verzekering voor een hele groep. Doordat de verzekering veel van dezelfde zorg tegen een scherpe prijs kan inkopen, blijft de premie laag. Daarnaast krijgt de zorgverzekeraar in één keer een nieuwe, grote groep verzekerden.

Deze vorm van verzekeren was ooit bedoeld om vooral beroepsgerelateerde gezondheidsrisico’s van bepaalde groepen werknemers te kunnen verzekeren. Daarbij valt te denken aan mensen die zwaar moeten tillen en daardoor extra fysiotherapie nodig hebben. Of mensen met een gevaarlijk beroep. Daarvoor is volgens Rouvoet de collectieve zorgverzekering allang niet meer bedoeld. Hij meent dan ook dat de collectieve zorgverzekering haar doel voorbij geschoten is.

Individu?
Volgens Rouvoet is het tegenwoordig nog maar lastig om niet bij een collectief te horen: “Zeventig procent van de verzekerden loopt mee in een collectiviteit. Als mensen iedere dag op dezelfde tram wachten, kunnen ze bij wijze van spreken daarvan ook al een collectieve zorgverzekering aanvragen.”

De verzekerde kan al bij een collectief horen als hij of zij lid is van de ANWB, van een patiëntenorganisatie of van een ouderenbond. Maar volgens Zorgverzekeraars Nederland zorgt dat er wel voor dat de solidariteit van het systeem geraakt wordt.

Persoonlijke keuzes
Wie een persoonlijke zorgverzekering belangrijker vindt dan premiekorting, sluit zelf een zorgverzekering af. Door zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken kunt u ook korting behalen, zonder in te moeten leveren op de kwaliteit van zorg. De ene verzekerde is immers de andere niet. Bepaal zelf wat er in uw pakket zit. Misschien heeft u extra tandzorg nodig, of juist extra behandelingen bij een fysiotherapeut. Dan is een individuele zorgverzekering handig.

Korting op de premie
Het grote voordeel van een collectieve zorgverzekering is de korting op de premie. In sommige gevallen loopt die korting op tot wel 10 procent. Daardoor zouden zorgverzekeraars ook minder goed luisteren naar hun verzekerden. Dat staat in het rapport ‘De stem van de verzekerde’ van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ).

Zorg inkopen
De RVZ vindt dat zorgverzekeraars zich ook meer moeten concentreren op het scherper inkopen van zorg: “Er is nu gedoe over de cadeautjes die zorgverzekeraars weggeven om verzekerden te lokken. Dat laat zien dat we te maken hebben met een oligopolie waarin verzekeraars niet op prijs en kwaliteit concurreren, maar op hele andere zaken.”

Vorige artikel:

Volgende artikel: