Diane-35 pil verdwijnt waarschijnlijk uit basispakket

De omstreden Diane-35 pil verdwijnt waarschijnlijk per 1 januari 2014 uit het basispakket. Vanaf dat moment wordt de pil niet meer vergoed door de zorgverzekeraar, en moeten zorgaanbieders dus een ander alternatief voorschrijven. De pil kwam het afgelopen jaar in opspraak, toen bleek dat de afgelopen jaren tien vrouwen waren overleden, nadat zij de pil gebruikt hadden. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen schrijft in een advies aan minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, dat het gebruik van het middel moet worden teruggeschroefd.

Ophef
De pil kon eerder dit jaar rekenen op ophef, nadat bekend werd dat de afgelopen tien vrouwen overleden waren na gebruik van de hormoonpil. Daarop volgde het advies het gebruik van de Diane-35 pil landelijk teug te schroeven. Alleen als patiënten een strikte noodzaak hebben, waarbij alleen Diane-35 kan helpen, kan de patiënt het medicijn nog van de apotheker verstrekt krijgen.

De kosten van de pil werden dit jaar nog vergoed door de basisverzekering, maar de kans is groot dat de pil volgend jaar niet meer vergoed wordt. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft in een brief aan de minister van Volksgezondheid geadviseerd de omstreden pil uit het basispakket te halen. Bovendien moet het medicijn voorlopig niet meer voorgeschreven worden.

Gevaarlijke bijwerkingen
De hormoonpil Diane-35 heeft volgens voorzitter van het CBG, Bert Leufkens, gevaarlijke bijwerkingen die uiteindelijk tot de dood kunnen leiden. Daartoe werd minister Schippers geïnformeerd en werd ook de Tweede Kamer op de hoogte gesteld. Jonge vrouwen die het medicijn namen, kregen te kampen met gevaarlijke bijwerkingen als trombose en een longembolie. Dat blijkt uit onderzoek van Lareb, het Nederlandse Bijwerkingen Centrum.

Al jaren op de markt
Dat de Diane-35 pil volgend jaar waarschijnlijk niet meer vergoed wordt door de zorgverzekeraar, is opmerkelijk. De pil is al ruim 25 jaar op de markt. Maar sinds januari 2013 kwamen er steeds meer berichten over sterfgevallen van jonge vrouwen die de pil genomen hadden. Voor oudere vrouwen was het moeilijker te bepalen wat de doodsoorzaak was.

De afgelopen 25 jaar werd de pil zorgleloos verstrekt, simpelweg omdat er geen actuele aanleiding was om de werking van de pil te onderzoeken. Over ruim 160.000 patiënten bestonden slechts tien sterfgevallen. Dat is volgens Bert Leufkens nooit een reden tot zorg geweest.

Maar nu moet het college wel ingrijpen volgens de voorzitter. Sinds vorige maand is Diane-35 al niet meer in Frankrijk te verkrijgen. Daar overleden vier jonge vrouwen nadat zij de pil hadden ingenomen.

EMA
Ondanks dat er onlangs vrouwen aan overleden zijn, wil niet zeggen dat het sterven van de jonge vrouwen ook daadwerkelijk toe te schrijven is aan het gebruik van de Diane-35 pil. Daarom verricht het Europees Medicijn Agentschap de komende maanden onderzoek. In de maand mei 2014 presenteert het EMA haar bevindingen. In de tussentijd zegt het CBG dat het middel alleen gebruikt moet worden bij een extreem vette huid of bij overbeharing.

Het middel Diane-35 wordt ook wel door jonge vrouwen gebruikt als een soort anticonceptiepil om zo zwangerschappen af te remmen. Volgens het CBG is er andere medicatie beschikbaar om (ongewenste) zwangerschappen te voorkomen.

Dekking
De kans is groot dat het middel volgend jaar uit het basispakket gehaald wordt. Dit jaar kunnen vrouwen nog wel aanspraak maken op de vergoeding van de Diane-35 pil. Of de pil volgend jaar daadwerkelijk uit het basispakket verdwijnt, is aan de minister van Volksgezondheid. Ieder jaar krijgt de minister adviezen van verschillende adviesorganen, zoals het CBG en het College voor Zorgverzekeraars.

De minister bepaalt vervolgens welke medicijnen vergoed worden in het basispakket. De zorgverzekeraars bepalen dus niet welke medicijnen en behandelingen vergoed worden, zoals bij aanvullende zorgverzekeringen wel het geval is. Zij mogen alleen de prijs van een zorgverzekering bepalen.

Vergelijken
Voor volgend jaar is het dan ook aangeraden alvorens een zorgverzekering af te sluiten, eerst alle zorgverzekeringen en basispolissen met elkaar te vergelijken.  Tot nu toe heeft alleen zorgverzekeraar traditiegetrouw als eerste de basispremie voor volgend jaar bekend gemaakt. Later volgen ook andere zorgverzekeraars.

Vorige artikel:

Volgende artikel: