De jaarwisseling en de zorgverzekering

Klinkende champagneglazen, “gelukkig nieuwjaar, buurman!” en natuurlijk een hoop vuurwerk. Dat is een typisch Nederlandse oudejaarsavond. Maar ongelukken zitten in een klein hoekje. Jaarlijks hebben voornamelijk oogziekenhuizen en de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het ziekenhuis het erg druk met het opvangen van patiënten die het slachtoffer werden van (gevaarlijk en illegaal) vuurwerk.

In sommige gevallen moet de patiënt naar de dokter of naar de Spoedeisende Hulp, afhankelijk van hoe ernstig de verwonding is. Maar dekt de zorgverzekering dat eigenlijk?

Spoedeisende hulp
Wie door een verwonding van vuurwerk naar de Spoedeisende Hulp moet, kan daarvoor terecht in een ziekenhuis. Als de verwonding niet levensbedreigend is, kan de verzekerde beter geen ambulance bellen. In sommige gevallen is het beter eerst even de huisartsenpost te bellen. Een bezoek aan de huisartsenpost is namelijk veel goedkoper dan dat aan een ziekenhuizen. Maar wie wel naar de spoedeisende hulp moet, kan daar terecht zonder daarvoor extra kosten te moeten betalen.

De spoedeisende hulp zit namelijk in het basispakket van de zorgverzekering – ook als de verzekerde een ongeluk met vuurwerk heeft gehad. De oorzaak van het probleem maakt namelijk niet uit; de kosten worden gewoon vergoed. Let op: een bezoek aan de spoedeisende hulp kan alsnog geld kosten doordat er een eigen risicobedrag geldt voor een bezoek aan de spoedeisende hulp.

Zo aan het begin van het jaar – het is maar net afhankelijk van wanneer het ongeluk plaatsvindt – kan het zijn dat de verzekerde meteen eigen risico moet betalen. De polis van 1 januari gaat immers na middernacht in. Het kan dus raadzamer zijn eerst even naar de huisartsenpost te gaan.

Huisartsenpost
Een verwonding door vuurwerk is natuurlijk erg vervelend, maar niet altijd levensbedreigend. Als iemand zijn vingers verliest, is het natuurlijk handiger meteen naar de spoedeisende hulp te gaan. Maar bij een kleine brandwond of beschadiging aan de ogen is het raadzamer eerst even naar de huisartsenpost te gaan. Een bezoek aan de huisartsenpost is namelijk veel goedkoper. Zo’n bezoekje kost gemiddeld ongeveer 9 euro, terwijl een bezoek aan de spoedeisende hulp gemiddeld al 27 euro kost. Dat bedrag hoeft de verzekerde niet te betalen, maar het kan wel helpen de zorgpremie laag te houden.

Bovendien: een bezoek aan de SEH kost het eigen risico. Dit houdt in dat die 27 euro dus in eerste instantie voor kosten van de verzekerde zelf komen via het eigen risico. Door naar de huisartsenpost te gaan kan de verzekerde zichzelf een groot plezier doen: er geldt namelijk geen eigen risico voor het bezoek aan een huisarts, dus ook niet aan de huisartsenpost.

Oogziekenhuis
De meeste zorg in een oogziekenhuis valt in 2015 onder de basisverzekering. In dat geval stuurt het ziekenhuis de rekening naar de zorgverzekeraar waar de verzekerde de polis heeft afgesloten. Houd er wel rekening mee dat bij een budgetpolis de verzekerde niet ieder ziekenhuis zelf mag kiezen. Bovendien moeten verzekerden van Take Care Now, Beter Af Selectief en Budget Bewust er rekening mee houden dat zij tenminste 20 procent van de rekening zelf moeten betalen.

Niet alle zorg zit in het basispakket , dus kan het zijn dat voor sommige gevallen de aanvullende zorgverzekering aangesproken moet worden. Het is dan dus slim een dergelijke verzekering afgesloten te hebben. Wie dat niet heeft, zal een deel van de kosten zelf moeten betalen.

Zorg zonder een medische noodzaak is altijd uitgesloten van een vergoeding van de basisverzekering. Die zorg moet de verzekerde zelf betalen. Een vuurwerkongeval is wel een medische noodzaak, omdat het oog immers gered moet worden. Een ooglidcorrectie is een voorbeeld van een ingreep die niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar.

Vorige artikel:

Volgende artikel: