Consumentenbond: “verzekeraars sjoemelen met premiereserve”

De verzekerde is de dupe van een groot aantal overtredingen van verzekeraars. Dat stelt de Consumentenbond. Veel maatschappijen steken namelijk een deel van de premie in eigen zak bij opzegging van de overlijdenspolis.

De verzekeraars hebben hier zelf informatie over verstrekt. Volgens de regels moeten verzekeraars de zogenaamde premiereserve terugbetalen of een premievrije polis aanbieden als de verzekerde besluit om, om welke reden dan ook, te stoppen met de verzekering.

Meer premie
De premiereserve wordt opgebouwd doordat tijdens de gehele looptijd precies dezelfde premie geldt. Ieder jaar neemt de kans dat een verzekerde overlijdt iets toe. Daardoor betalen klanten in de eerste jaren dus meer premie dan nodig is om het risico af te dekken.

Een verzekerde van de maatschappijen Brand New Day en Reaal krijgt de premiereserve niet terug en ook wordt er geen premievrije polis aangeboden. Daardoor kan het nadeel voor de verzekerde oplopen tot duizenden euro’s per klant, zegt de Consumentenbond in de Geldgids.

“Slechts een tussenpersoon”
Een woordvoerder van Brand New Day verklaarde dat de polis inderdaad geen reserve teruggeeft. Hij legde uit dat Brand New Day slechts een tussenpersoon is van de Leidsche Verzekering Maatschappij. “Het geld dat vrijkomt, gaat niet naar ons, maar naar de Leidsche Verzekering Maatschappij”.

De verzekeraar verklaarde in een tweede reactie dat er sprake is van een misverstand en dat er verkeerde informatie is verzonden naar de Consumentenbond. “De premie wordt gebruikt om de verzekering premieloos voort te zetten” stelt een woordvoerder.
Volgens Reaal wordt bij hen de premiereserve teruggegeven aan alle verzekerden door middel van korting. De Consumentenbond noemt dat oneerlijke concurrentie. “De verzekeraar die het geld wel teruggeeft kan namelijk niet zo’n korting geven”.

Zelf op zoek naar een zorgverzekering? Door zorgverzekeringen te vergelijken krijgt u meer inzicht in de prijs van een polis en in de (aanvullende) verzekeringen.

Vorige artikel:

Volgende artikel: