Brillen of lenzen: beter zelf betalen?

Wie brillen of lenzen heeft, kan in sommige gevallen deze beter zelf betalen. Veel verzekeraars bieden namelijk geen tot weinig dekking voor een bril of voor lenzen. De verzekerde moet dan kiezen voor een duur pakket, waardoor oververzekering voorkomt.

Oververzekering
In Nederland leven we onder het credo: “Je kunt niet verzekerd genoeg zijn.” We verzekeren ons massaal voor van alles en nog wat, ook als dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Dat geldt ook voor brillen en lenzen. Veel verzekerden kiezen voor een uitgebreid pakket, omdat daar bijvoorbeeld de vergoeding voor brillen en lenzen inzit.

De verzekerde heeft dan ook een dekking voor tal van andere zaken. Van die extra dekkingen maken de meeste consumenten geen gebruik. Dan is het goedkoper om geen aanvullende zorgverzekering voor brillen en lenzen af te sluiten, maar het bespaarde geld op de te sparen. Dan kunt u alsnog zelf een bril of lenzen kopen.

Wat ben ik kwijt aan een zorgverzekering?
Mocht u zich toch liever verzekeren, maak dan gebruik van onze zorgvergelijker. Dan weet u precies wat u in de maand betaalt voor een zorgverzekering met dekking voor brillen en lenzen. De premie is namelijk geheel afhankelijk van de wensen van de verzekerde.

Vaak vergoedt de zorgverzekering bij aanschaf van een complete bril alleen het montuur en de glazen. Daarbij is het zaak om goed op te letten, want een los montuur valt niet onder de dekking. En u krijgt wel een vergoeding voor de lenzen, maar niet voor de vloeistof.

Zonnebril op sterkte
Veel opticiens bieden ook een zonnebril op sterkte aan. Verzekerden zijn geneigd om ook de zonnebril op sterkte bij de zorgverzekeraar op te geven. De meeste zorgverzekeraars laten dat buiten de dekking vallen. Dat geldt ook voor aanmeet- en controlekosten, of extra accessoires.

Als u wilt weten wat de zorgverzekeraar precies vergoedt, bekijk dan eens goed de polisvoorwaarden. Dat is vaak een heils karwei, maar het loont. In de voorwaarden staan namelijk de exacte voorwaarden. Lees ze voor het afsluiten, en zeker voor de aanschaf van een bril of lenzen.

Switchen van zorgverzekeraar
Stapt u straks over naar een andere zorgverzekeraar? Dan hebt u opnieuw recht op een vergoeding voor brillen en lenzen, van maximaal 150 euro per drie jaar. Stel dat u in het eerste jaar een bril koopt en daarmee in één keer de vergoeding opmaakt. Stapt u dan aan het eind van het jaar, dan hebt u opnieuw recht op een vergoeding.

Maar dan moet u wel overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Wie bij dezelfde zorgverzekeraar blijft, maar alleen voor een andere polis kiest, heeft dus geen recht meer op de vergoeding binnen drie jaar. Ook niet als de nieuwe polis duurder is.

Uitkeren
Hoe de verzekeraar een vergoeding uitkeert, verschilt. De ene verzekeraar vergoedt maximaal 100 euro per jaar, in bedragen van 50 euro. Een andere verzekeraar vergoedt maar één keer 100 euro per drie jaar. Dat houdt dus in dat u na 1 claim de vergoeding al kwijt bent. Het kan lonen de opticien dan achteraf te vragen een speciale rekening op te stellen voor de verzekeraar.

Vorige artikel:

Volgende artikel: