Besparen door te wisselen van zorgverzekering

De zorgverzekering in Nederland is voor iedereen verplicht. Maar dat betekent niet dat u direct vastzit aan een dure zorgverzekering. Eén keer per jaar mogen alle verzekerden er namelijk voor kiezen om te wisselen van zorgverzekeraar. Dat mag op 1 januari. Voor die datum kunnen alle verzekerden een nieuwe zorgverzekering afsluiten en de oude zorgverzekering opzeggen.

Op tijd opzeggen
Wie op tijd opzegt, kan wisselen van zorgverzekeraar. De verzekerde moet de zorgverzekering zelf voor 1 januari opzeggen. De zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht per 1 januari in. Dat houdt in dat ook eventuele kosten die u maakt in de maand januari, met terugwerkende kracht worden verrekend. Tot 31 januari heeft de verzekerde tijd om een nieuwe zorgverzekering te zoeken.

In sommige gevallen zegt de nieuwe zorgverzekeraar meteen de oude zorgverzekering op. Mocht u van die service gebruik willen maken, dan moet u dat van tevoren zelf aangeven. De nieuwe zorgverzekeraar zegt namelijk nooit zomaar de oude verzekering op. Het kan dan wel zijn dat de nieuwe zorgverzekeraar medische acceptatie hanteert. Dan kan het dus zijn dat de nieuwe verzekering de aanvraag afwijst. Dan heeft u dus helemaal geen zorgverzekering meer. Dan is het noodzaak om voor 31 januari een andere verzekering te vinden.

Hoe zeg ik mijn zorgverzekering op?

Het opzeggen van een zorgverzekering is niet zo ingewikkeld als consumenten vaak denken. Het is juist zo geregeld. De meeste zorgverzekeraars hanteren een opzegbrief. Die valt op de website van de zorgverzekering te vinden. Vaak staat ook onder ‘Veel gestelde vragen’ op diezelfde website hoe verzekerden de verzekering kunnen opzeggen.

Soms kunnen verzekerden de verzekering ook online of per e-mail opzeggen. Dat kan bijvoorbeeld bij CZ, De Friesland, Delta Lloyd, Energiek, Kiemer, PNO zorg en Salland. Een opzegbrief is dan dus niet nodig.

Na januari overstappen?

Over het algemeen zit het overstapseizoen er op 31 januari op. Alle verzekerden die wilden overstappen, moeten zich dan hebben aangesloten bij een andere verzekering. Wie te laat is, moet wachten tot volgend jaar. Maar er zijn nog wel een paar uitzonderingen, waardoor de verzekerde ook op andere momenten kan overstappen. Bijvoorbeeld:

– Als de nieuwe verzekerde net 18 jaar is geworden;
– Als de verzekeraar de polisvoorwaarden tussentijds heeft gewijzigd;
– Als de nieuwe verzekerde uit het buitenland komt en zich verplicht voor de basisverzekering moet verzekeren
– Als de nieuwe verzekerde uit een militair dienstverband komt en zich verplicht voor de basisverzekering moet verzekeren;
– Als de verzekerde meedoet aan een collectief dat binnenkort wordt beëindigd (dan moet de verzekerde wel toestemming krijgen van de verzekeraar om het contract tussentijds stop te zetten);
– Als de verzekerde gaat scheiden en zich dus individueel moet verzekeren;
– Als u nog geen verplichte zorgverzekering hebt.

Vorige artikel:

Volgende artikel: