AMC-baas wil einde te dure medicijnen

De overheid moet ervoor zorgen dat de prijs van geneesmiddelen niet te hoog wordt. Daarom moet de Rijksoverheid ingrijpen tegen steeds hoger wordende medicijnkosten. Dat stelt bestuursvoorzitter Marcel Levi van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam in een opiniestuk in de krant NRC Handelsblad.

Extreme prijzen
De bestuursvoorzitter wijst erop dat de kosten van medicijnen steeds verder toenemen, doordat de prijs van een medicijn steeds hoger wordt. Levi toont aan dat medicijnfabrikanten steeds vaker extreme prijzen vragen voor een medicijn.

Die kosten hebben geen enkele relatie met de productiekosten van een medicijn, stelt de bestuursvoorzitter van het AMC in Amsterdam. Levi noemt het opmerkelijk dat bijna niemand zich afvraagt waarom medicijnen zo duur zijn, omdat de productiekosten van medicijnen doorgaans fors lager liggen.

Chantage

Levi gaat zelfs nog een stapje verder. Volgens hem chanteren farmaceuten hun patiënten en zelfs artsen door onnodig woekerprijzen te berekenen. Dat terwijl patiënten en huisartsen door de situatie geen andere mogelijkheid hebben dan het medicijn te gebruiken. Dus moeten de kosten voor de medicijnen uiteindelijk maar worden betaald. Daarnaast zouden farmaceutische bedrijven onnodig bureaucratisch zijn. Daarmee gaat de prijs volgens hem flink omhoog. Daarnaast weten dokters ook zonder dure reclame wel of er een nieuw, goedkoper medicijn op de markt is.

Daarom stelt Levi voor dat de overheid de kosten van medicijnen gaat reguleren. Volgens de bestuursvoorzitter kan dat door een maximumbedrag te stellen aan de prijs van een bepaald soort medicijn. Daarnaast moet de overheid zorgen voor onderhandelingen met farmaceuten, om zo de prijs laag te houden.

Gelijkwaardige medicijnen
Steeds vaker kiezen apothekers en huisartsen voor het voorschrijven van zogenaamde ‘biosimilars’. Dat zijn soortgelijke medicijnen als het duurdere variant, maar dan goedkoper geproduceerd. Daardoor is de patiënt uiteindelijk goedkoper uit, en kunnen de zorgkosten omlaag, zo vindt Levi.

Hij stoelt zijn argumenten op de situatie in het buitenland. In de omringende landen is de prijs van medicijnen al fors lagere, doordat deze landen vaker replicamedicijnen gebruiken. Omringende landen zouden daarnaast ook meer druk uitoefenen op de Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA om dit soort geneesmiddelen sneller door het registratieproces te laten gaan.

Vorige artikel:

Volgende artikel: