ADHD-patiënten slikken verkeerd medicijn

Duizenden patiënten die ADHD hebben, slikken al jarenlang een afgekeurd medicijn. Nog duizenden Nederlanders slikken het medicijn Concerta. Dat medicijn werd al in 2011 afgekeurd vanwege de werking en het gevaar voor de volksgezondheid.

Ondanks dat het medicijn werd afgekeurd, slikken toch nog zo’n 12.500 ADHD-patiënten het foute medicijn. Tot nu toe klaagden 326 mensen over de bijwerkingen die het medicijn met zich mee brengt.

Bijwerkingen
Het middel Concerta werd al in 2011 afgekeurd, omdat het gevaarlijke bijwerkingen zou hebben. Inmiddels hebben 326 mensen geklaagd over de bijwerkingen die het middel met zich meebrengt. Vier patiënten kregen een hartinfarct, veroorzaakt door het medicijn. Nog eens vijftien gebruikers hadden last van hartkloppingen.

Voornamelijk volwassenen die Concerta voor het eerst gebruiken, kunnen behoorlijk last krijgen van heftige bijwerkingen. Veel voorkomende bijwerkingen zijn hart- en vaatproblemen en agressie. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen oordeelde in 2011 al dat het middel te gevaarlijk is, en keurde het daarom af.

Toch verstrekken
Toch werd het middel nog aan zo’n 12.500 Nederlanders verstrekt. Dat komt doordat psychiaters het niet eens zijn met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie zijn de inspecteurs van het College in 2011 niet wetenschappelijk genoeg te werk gegaan. Daarom wil de vereniging het medicijn toch voor blijven schrijven.

Toch moeten psychiaters en artsen die dit medicijn uitschrijven uitkijken. Het is namelijk strafbaar en wettelijk verboden om afgekeurde medicijnen alsnog aan patiënten voor te schrijven. Artsen mogen alleen een afgekeurd medicijn voorschrijven als dat van belang is voor de patiënt. Zorgverzekeraars vergoeden het middel ook niet, omdat het middel niet is opgenomen in het basispakket of de aanvullende zorgverzekering.

Ritalin
De laatste tijd blijken ADHD-pillen steeds populairder te worden. Een ander, veelgebruikt middel tegen symptomen van ADHD, is Ritalin. Volgens de Gezondheidsraad is het gebruik van dat middel de afgelopen jaren verviervoudigd.

In 2013 maakte 4,5 procent van de Nederlandse kinderen gebruik van een middel tegen ADHD. Volgens de Gezondheidsraad stijgt het aantal kinderen dat het medicijn slikt door de prestatiedruk bijvoorbeeld op school, en ook door de “afgenomen tolerantie van afwijkend gedrag.” De raad wil echter niet zeggen of dat betekent dat Ritalin en andere medicijnen tegen ADHD te vaak worden voorgeschreven.

Vorige artikel:

Volgende artikel: