Achmea verliest 141.000 verzekerden

Zorgverzekeraar Achmea is in de periode tussen november 2013 en 1 februari 2014 de meeste verzekerden van alle zorgverzekeraars kwijtgeraakt. In vergelijking met een jaar geleden heeft de zorgverzekeraar 141.000 verzekerden minder.

Dat Achmea zoveel verzekerden kwijtgeraakt is, is een opmerkelijke ontwikkeling. Bij andere zorgverzekeraars bleef het aantal verzekerden gelijk, of kwamen er juist meer verzekerden bij. Voornamelijk de zorgverzekeraars met goede reclamespotjes en verkoopcampagnes liepen goed. Zo gooide zorgverzekeraar Ditzo bijvoorbeeld hoge ogen met de ‘kijkkankerdewerelduit-campagne’, waarbij het gereserveerde geld voor het reclamebudget volledig geschonken werd aan het Kankerfonds.

Onderzoek
Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt nu dat bij Achmea de zwaarste klappen vallen. Eerder maakte Achmea al bekend een paar duizend mensen te moeten ontslaan, maar nu zijn er ook nog eens minder verzekerden aangesloten bij de zorgverzekeraar.

De maanden november, december en januari zijn belangrijke maanden voor zorgverzekeraars. Halverwege de maand november moeten alle zorgverzekeraars hun premie voor het jaar erop bekend hebben gemaakt. Daarna krijgen consumenten de kans naar aanleiding van die premieverschillen de zorgverzekering op te zeggen en voor uiterlijk 1 februari van het nieuwe kalenderjaar een nieuwe zorgverzekering kiezen.

De meeste zorgverzekeraars hebben volgens het onderzoek dan ook flink geadverteerd. Nu brengen de eerste experts in kaart hoe zinvol alle reclames waren en welke zorgverzekeraar de meeste verzekeraars kwijtgeraakt is. Het lijkt erop dat bij zorgverzekeraar Achmea met een verlies van 141.000 verzekerden de zwaarste klappen vallen.

Verklaring
De woordvoerder meldt tegenover de krant dat er geen echte verklaring is voor het verlies van 141.000 verzekerden bij Achmea. Volgens Achmea zelf is er eerst onderzoek nodig om erachter te komen hoe het kan dat zoveel mensen bij de zorgverzekeraar wegliepen. Overigens verandert de daling van het aantal verzekerden niets aan de positie van de zorgverzekeraar. Er zijn nog steeds 5,3 miljoen zorgpolissen afgesloten bij Achmea, waardoor het nog steeds de grootste zorgverzekeraar in Nederland is.

Frank Elion van VGZ weet waarschijnlijk wel een reden aan te wijzen voor de flinke daling van het aantal verzekerden bij Achmea. Hij vermoedt dat de consumenten in Nederland massaal geschrokken zijn van radiospotjes van een concurrent. De concurrerende zorgverzekeraar maakt in dit spotjes duidelijk dat een Limburger met het kiezen van Achmea als zorgverzekeraar helemaal naar Groningen moet om zich daar te laten behandelen. Het doel van het reclamespotje was duidelijk te maken dat de keuzevrijheid bij Achmea erg beperkt is. Elion noemt die spotjes overigens wel “verwerpelijk”.

Niet de goedkoopste polis
Niet alle verzekerden in Nederland waren op zoek naar de goedkoopste polis, en keken verder dan hun neus lang was. De keuzevrijheid van een zorgverzekeraar, zoals hierboven omschreven, was tenminste net zo belangrijk. Dat blijkt uit cijfers van twee zorgverzekeraars: VGZ en ONVZ. De restitutiepolissen waren dan ook ondanks hun hogere prijs in vergelijking met een naturapolis nog steeds in trek. Een restitutiepolis is een duurdere polis dan een naturapolis, maar in ruil daarvoor krijgt de consument volledig keuzevrijheid. Elion van VGZ: “Onze restitutiepolissen zijn harder gegroeid dan onze budgetpolissen”, aldus de divisievoorzitter Commercie van VGZ.

VGZ wijst op spotjes van een concurrent, die hij overigens verwerpelijk noemt. Maar of dat de exacte reden is van de daling van het aantal verzekerden bij Achmea, moet nog blijken. In sommige gevallen werken dergelijke bangmaakcommercials, maar ook andere acties zoals Kijkkankerdewerelduit van Ditzo en de Bitcoin-actie van een andere verzekeraar kunnen meegespeeld hebben in het aantal overstappers.

VGZ
Dat juist bij VGZ een groei te zien is in het aantal verzekerden dat daar een restitutiepolis afsluit, is opmerkelijk. VGZ is namelijk één van de verzekeraars die in december helemaal geen reclamespotjes op radio of televisie heeft laten uitzenden. Dat was een bewuste keuze, zo benadrukt Elion van de zorgverzekeraar. “Er zijn zoveel tv-spotjes en media-aandacht voor zorg in december, dat wij niet geloven dat nog meer spotjes erg effectief zijn.”

 

Dat gold overigens niet voor de campagne die de zorgverzekeraar op het internet voerde. Daar werd juist een enorme inhaalslag gemaakt: VGZ is nog steeds de op één na grootste zorgverzekeraar van het land, en wist in drie maanden tijd 60.000 verzekerden meer te werven dan andere verzekeraars.

Andere cijfers
Ook zorgverzekeraars Menzis en CZ maakten hun overstapcijfers bekend. Nog meer dan VGZ heeft Menzis nieuwe verzekerden mogen verwelkomen: namelijk 70.000. CZ heeft in drie maanden tijd bijna 9.000 nieuwe verzekerden per maand geworven en kwam op 27.000 uit.

De drie grootste zorgverzekeraars in Nederland zijn nu Achmea, VGZ en CZ, ondanks dat Achmea in drie maanden tijd veel verzekerden zag overstappen. Samen hebben de drie grote verzekeraars nu voor 90 procent van de Nederlandse zorgmarkt in handen. Maar de drie verzekeraars kregen wel te maken met kleine, regionale zorgverzekeraars waaraan het verzekerden kwijtraakte.

Daling overstappers
In vergelijking met een jaar eerder daalde het aantal overstappers fors. In 2012 wisselden een miljoen mensen van zorgverzekeraar, in 2013 waren dat er 800.000. Dat komt doordat alle basisverzekeringen in 2014 goedkoper zijn geworden. Daardoor zijn consumenten geneigd minder te shoppen voor een nog goedkopere zorgverzekeraar.

Er was wel één belangrijke trend te zien: consumenten kiezen meer voor verzekeraars met een vertrouwde naam. Zo kozen er meer mensen voor Univé dan voor ZEKUR, terwijl ZEKUR onderdeel van Univé is. Een andere verklaring voor het daling van het aantal verzekerden is dat Achmea geen eigen merk heeft. In december maakte de verzekeraar bekend vierduizend banen te moeten schrappen omdat het in slecht weer verkeert.

Vorige artikel:

Volgende artikel: