70 procent zit al vier jaar bij dezelfde zorgverzekeraar

70 procent van de Nederlandse verzekerden heeft de afgelopen vier jaar nog nooit voor een andere zorgverzekeraar gekozen. In de laatste twee jaar stapte zelfs 80 procent niet over. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). De federatie hield een onderzoek onder 100.000 verzekerden.

Wel plannen, maar niet overstappen
Zo’n veertien procent is van plan het komende jaar een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen. Dat blijven vaak maar loze plannen, want in werkelijkheid stappen minder mensen over. Als die veertien procent daadwerkelijk zou overstappen, zou dat een recordaantal zijn sinds de invoering van dit zorgverzekeringsstelsel.

Verzekerden willen vooral overstappen als ze daar in de portemonnee iets van merken. De zorgpremie is de hoofdreden om te wisselen van zorgverzekeraar. Op het moment is zo’n tien procent van de verzekerden niet tevreden over de service van de zorgverzekering.

Tevreden
De meeste verzekerden blijven bij dezelfde verzekeraar omdat ze zeggen tevreden te zijn. Dat is bij zo’n veertig procent van alle verzekerden zo. Verzekerden vinden vooral service, vertrouwen, de dekking en de polis belangrijk.

Maar of dat genoeg reden is om nog een jaar bij dezelfde verzekeraar te blijven, is een goede vraag, denkt de NPCF. De Patiëntenfederatie adviseert genoeg tijd te nemen om een goede keuze te maken. Wie een verkeerde keuze maakt, kan veel geld verliezen.

Minder dekkingen, hoger eigen risico
Naar verwachting sluiten verzekerden in 2015 veel minder tandartsverzekeringen af. Dat blijkt uit een ander onderzoek. De verzekeraars zullen zo’n vijftien procent minder verzekeringen voor de tandzorg afsluiten.

Ongeveer elf procent van de verzekerden kiest voor een hoger vrijwillig eigen risico. Dat levert korting op de zorgpremie op. Het nadeel ervan is dat verzekerden voor hoge kosten kunnen komen te staan in geval van een ongeluk. Een hoog eigen risico is het meest aantrekkelijk voor jonge mannen met lage zorgkosten. Chronisch zieken zijn daarentegen slechter uit met een hoog eigen risico.

Vorige artikel:

Volgende artikel: