30.000 helpende handen minder

30.000 mensen verliezen hun baan in de zorg, vanwege de megabezuinigingen. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van het kabinet. Vooral in de thuiszorg en in de ouderen zorg vallen de meeste ontslagen.
Nieuwe plannen
Oorspronkelijk hield de overheid rekening met 54.000 ontslagen, maar uiteindelijk komt het kabinet nu uit op 30.000 banen die verloren gaan. Oorspronkelijk rekende de vakbeweging zelfs op 100.000 ontslagen in de thuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Het werkelijk aantal ontslagen komt lager uit doordat de sociale partners met nieuwe plannen komen om mensen te scholen en sneller aan werk te helpen.

Ook de regering gooit het over een andere boeg. In plaats van nog meer te bezuinigen, investeert het kabinet honderden miljoenen euro’s extra. Maar toch blijft het een enorm aantal banen dat verloren gaat.

Vakbonden niet overtuigd
De vakbonden zijn dan ook nog niet overtuigd. Zij denken dat de berekening van het kabinet niet klopt en het aantal mensen dat daadwerkelijk met banenverlies te maken krijgt hoger ligt. Daar zijn ook zorgminister Edith Schippers en staatsecretaris Martin van Rijn zich bewust, zeggen de twee tegen het Algemeen Dagblad.

Volgens de minister en staatssecretaris gaat het ‘nog steeds om grote aantallen zorgaanbieders en werknemers die door de hervormingen worden geraakt.’ Van Rijn voegt daar aan toe dat hij zich ervan bewust is dat veel mensen in onzekerheid zitten. Hij belooft er alles aan te doen om zo veel mogelijk banen te behouden.

‘Verschrikkelijk aantal’
Tegenover de NOS zegt Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV de cijfers ‘verschrikkelijk’ te vinden. Ze snapt dan ook niet hoe de overheid met zo’n bericht naar buiten durft te brengen: “De overheid heeft het over ‘maar’ 30.000 banen. Dat is nog steeds een verschrikkelijk aantal.”

De bestuurder wijst erop dat tijdelijke en flexibele contracten niet zijn meegerekend, terwijl die contracten niet zijn verlengd. Uiteindelijk komen ook zorgverleners met een tijdelijk contract op straat te staan, terwijl die niet in de statistieken terugkomen. Daarom blijft de vakbond uitgaan van 100.000 ontslagen.

Thuishulp
Thuishulpen blijven voorlopig nog aan het werk. Doordat gemeenten de verantwoordelijkheid krijgen, krijgen zij ook een ‘huishoudelijkehulptoelage’ van de overheid. Uit een speciaal potje kunnen gemeenten de thuiszorgers dan nog in 2015 en 2016 betalen.

Vorige artikel:

Volgende artikel: